Pitomi grad u Banatu: Vršac nudi i bogato arhitektonsko nasleđe i prirodne lepote koje oduzimaju dah

Smešten podno Vršačkih planina, u blizini granice sa Rumunijom, ovaj grad je odraz uticaja različitih kultura, poznat po bogatom nasleđu

  • 2
Vršac, Vršačka kula

Foto: screenshot/Youtube/light2tube

Grad u kome je rođen osnivač srpske drame, često se po njemu naziva i Sterijin grad. Ugnezdio se na samom jugoistoku Panonske nizije, podno Vršačkog brega.

Nadvisuju ga padine Vršačkih planina. Oko 15 kilometara ga deli od granice sa obližnjom Rumunijom i oko 80 kilometara od srpske prestonice.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Grad Vršac🌷Turizam Srbije (@vrsacmojgrad)

 

Vršac je grad koji je iznedrio mnoge čuvene ljude, poput Vaska Pope, Bore Kostića i Paje Jovanovića - književnika, velemajstora i slikara koji su ostavili značajan trag u srpskoj istoriji i kulturi.

Bogata baština grada Vršca

 

Zgrada Gradske skupštine, Vladičanski dvor i apoteka na stepenicama samo su neke od građevina koje pokazuju bogatu baroknu i neogotičku arhitekturu grada.

Najveća rimokatolička crkva u Srbiji, posvećena Svetom Gerhardu od Sagreda, izgrađena u drugoj polovini 19. veka, nalazi se takođe u Vršcu. U tom gradu je i pravoslavna crkva, posvećena Svetom Ocu Nikolaju, koja je pre tri veka, kada je izgrađena, predstavljala najveću pravoslavnu bogomolju na tom području.

Budući da je osnovan 1882. godine, Narodni muzej u Vršcu smatra se jednim od najstarijih na području cele Vojvodine.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Grad Vršac🌷Turizam Srbije (@vrsacmojgrad)

 

I na kraju, ali ne najmanje značajna, Vršačka kula.

Obeležje grada

 

Na Vršačkom bregu, koji se nadvisuje iznad ovog pitomog banatskog grada, na 399 metara nadmorske visine, nalazi se kula izgrađena tokom 15. veka.

Podaci iz sprovedenih istraživanja navode da je srpski despot Đurađ Branković podigao kulu, i to u periodu nakon pada grada Smedereva.

Danas je takozvana donžon kula, najbolje očuvana i predstavlja jedan od simbola grada Vršca.

Ne propustite prilikom posete Vršcu

 

Nakon obilaska svih znamenitih gradskih zdanja, ne zaboravite da posetite i čuveni vršački Gradski park.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Jass.Radd 🎹 (@jass_radd)

 

Osim uživanja u pogledu na brojne vrste drveća i cveća, ovde se može videti i kako izgledaju engleski i francuski parkovi, budući da je Vršački po uzoru na njih i stvaran.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Jass.Radd 🎹 (@jass_radd)

 

A ako poželite da predahnete nakon šetnje, tu je i kafić u kome ćete imati utisak kao da je vreme stalo, poznat po svojoj velikoj terasi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    31. maj 2021 | 12:23

    Prelep grad bogat kulturom istorijom i predivnom arhitekturom. Kao i okolna selaa naročito Guduricu sa toplim i prijatnim vinskim podrumima i vinarima netreba zboraviti. Svakom za preporuku da treba doci videti i doživeti ovaj predivan kraj naše zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA