Bajina Bašta dobija Park ćirilice: Iz vazduha će se videti ćirilična slova

Jedan od predloga je i da nekadašnja školska zgrada u Rači bude pretvorena u Muzej ćirilice

  • 6
Bajina Bašta; Foto RINA Bajina Bašta; Foto RINA

Posle uspešno održane još jedne manifestacije „Ćirilična Baština“ u Bajinoj Bašti, Opštinsko veće prihvatilo je i inicijativu odbornika za imenovanje i uređenje Parka ćirilice koji će biti od izuzetnog značaja za promociju našeg pisma u vremenu kada se sve više gubi iz svakodnevne komunikacije.

- U pitanju je park koji se nalazi u samom centru Bajine Bašte, predložili smo niz ideja koje će se realizovati u skladu sa uslovima na terenu - kaže za RINU odbornik SO Siniša Spasojević.

- Prvobotno je zamišljeno da kroz mobilijar bude promovisana ćirilica. U planu je da staze u parku kada se gledaju iz vazduha budu u obliku slova „ć“. Klupe sa natpisima poznatih Srba na ćirilici, info table sa istorijatom našeg pisma, kao i podsetnici na veliki značaj Račanske prepisivačke škole. Na podlogama za dečja igrališta bila bi takođe ispisana ćirilična slova.

Bajina Bašta; Foto RINA Bajina Bašta; Foto RINA

Predsednica opštine predložila je i da se uredi školska zgrada u Rači, u kojoj odavno nema nastave i da se pretvori u Muzej ćirilice.

Planirano je je da park bude u funkciji od maja sledeće godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Me

    1. jun 2021 | 21:04

    I treba ovako nesto. Da se zna sta je nase nasledje. Divna ideja!

  • Бранка

    2. jun 2021 | 21:34

    Свака част за иницијативу, поносна сам на мој град. Башта постаје права престоница ћирилице, а овај парк ће бити нови леп симбол града.

  • Јасна

    2. jun 2021 | 16:57

    Баш лепа идеја, браво за Бајину Башту.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA