"Biram srcem, biram Srbiju": Sremski Karlovci, grad u kom svaka kuća i ulica pričaju slavnu priču

Turistička organizacija Srbije preporučuje da posetite Sremske Karlovce koji čuvaju bogatu riznicu srpske kulture i duhovnosti u svojim građevinama od neprocenjive istorijske vrednosti, a na njegovim ulicama se i danas slave vino i grožđe uz poeziju Branka Radičevića

  • 2
Sremski Karlovci Foto: Aca Milutinović

Sremski Karlovci su vinogradarski gradić koji je tokom istorije potpadao pod vlast raznih naroda koji su svoj interes nalazili na ovim prostorima, ali to je ovu varoš činilo još bogatijom. Svi narodi koji su se doseljavali, ostavili su neki trag svoje kulture i utkali je u zajedničko kulturno bogatstvo Sremskih Karlovaca.

Kažu da u Sremskim Karlovcima svaka zgrada, kuća i ulica priča neku slavnu priču jer je ovaj grad bio duhovni i kulturni centar Srbije. On je posle Prve velike seobe Srba 1690. godine postao naslednik Pećke patrijaršije.

Sremski Karlovci Foto: Aca Milutinović

Veliki Patrijaršijski dvor još uvek dominira centralnim gradskim trgom,

Rimokatolička crkva posvećena Sv. Trojstvu, a potiče iz 1768. godine.

Prva srpska gimnazija koja se nalazi u samom centru grada.

U njoj su učili mnogi poznati Srbi, među kojima je najpoznatiji pesnik Branko Radičević čija bista stoji ispred škole, a njegove stihove o Karlovcima zna čak i svako karlovačko dete.

Sremski Karlovci Foto: Branko Radičević

Karlovačko vino pilo se na evropskim dvorovima, a danas se slavi na septembarskim Grožđebalima uz tradicionalni kuglof, bermet, ružicu.

Složena i bogata istorija i tradicija grada predstavlja se na još nekoliko starih manifestacija koje se održavaju tokom godine: “Karlovačke božićne svečanosti”, “Festival kuglofa”, festival poezije “Brankovo kolo” kao i razne likovne kolonije.

U evropsku istoriju Karlovci su ušli 1699. godine kada je u njima potpisan mir kojim se završio Veliki bečki rat između Austije i Turske. Na tom mestu, sto godina kasnije, karlovački katolici podigli su Kapelu mira koja danas predstavlja i turističku atrakciju.

Sremski Karlovci Foto: Dragan Vildović

BIRAM SREMSKE KARLOVCE JER ŽELIM DA UČIM, OBIĐEM TEMELJE SLAVNIH TRENUTAKA IZ ISTORIJE, DODIRNEM SPOJ MODERNOG I TRADICIONALNOG.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA