≫ 

Skriveni dragulji Srbije: 10 destinacija na kojima se možete rashladiti bez gužve

Vreli letnji talas koji je najavljen je pravi trenutak za odlazak na kupanje, na mesta koja mnogima nisu poznata

  • 1
Rgotsko jezero, Zaječar, Bor, Srbija Foto: screenshot/Youtube/concept studio

Kupanje u jezerima i rekama može da bude opasno, posebno ako se posećuju divlje plaže i lokacije na kojima je jasno istaknuto da je zabranjeno kupanje.

Ipak, ljubitelji netaknute prirode otkrili su mnoge destinacije u našoj zemlji koje su udaljene od gradske vreve i nude beskrajno uživanje u prirodnim lepotama.

Ali da biste se zaista lepo proveli i da biste zaista otkrili sve čari tih mesta, uvek se savetuje dodatni oprez, posebno ako na kupanje vodite i mališane ili ljude koji nisu naročito dobri plivači. Čak i ako jesu, ni u kom slučaju se ne savetuje plivanje daleko od obale, posebno zato što je jezerska voda drugačija od morske i što u jezerima i rekama ume da bude i opasnih virova.

Jezero Ćelije

Pre 40-ak godina na reci Rasini u blizini Kruševca nastalo je jezero koje se danas smatra jednim od idealnih za rashlađivanje u toku leta.

Jezero Ćelije nalazi se podno planine Jastrebac, i to na nadmorskoj visini od 284 metra. Ukupne površine oko tri kvadratna kilometra, smatra se da je prosečna dubina oko 17 metara, pretpostavka je da je najveća dubina čak 45 metara.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
@aleksandraaapantelic је поделио/ла објаву

Iako turizam ovde nije naročito razvijen, ljubitelji prirode uživaju na ovom jezeru čija je prosečna temperatura u toku leta oko 26 stepeni.

Gružansko jezero

Smešteno u blizini Knića, Gružansko jezero nastalo je veštačkim putem osamdesetih godina prošlog veka. Nalazi se na toku reke Gruže. Dužine je oko 10 km, a širina se kreće u rasponu od 300 metara do skoro 3 kilometra. Prosečna dubina Gružanskog jezera je oko 6 metara, s tim što je maksimalna oko 35.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 💞Tijana🐾🐾 Milojevic💞 (@__tijana.tiki__)

Zahvaljujući pristupačnoj obali, na njemu tokom leta uživaju uglavnom posetioci iz okoline. Na Gružanskom jezeru ne postoje uređene plaže, ali ljubitelji prirode ovde zaista mogu da uživaju.

Borkovačko jezero

Još jedno veštačko jezero, koje je tek oko 2 kilometra udaljeno od Rume, nastalo je 70-ih godina prošlog veka. Od Novog Sada udaljeno je 40-tak kilometara.

Prosečna dubina je oko 2,5 m, dok je maksimalna oko 5. Širina jezera je svega oko 300 metara, a najveća dužina oko 2 kilometra. Voda u Borkovačkom jezeru je tokom leta oko 30 stepeni i uglavnom se ta voda koristi za potrebe vodovoda.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Maja (@maja_rit)

Na jezeru postoji i mesto za kampovanje, a pravi je raj za ribolovce. Iako nema uređenih plaža, mnogi entuzijasti ovde često uživaju u letnjem periodu.

Jezero Vrutci

Uzvodno od grada Užica, na toku reke Đetinje nalazi se jezero Vrutci, i to na nadmorskoj visini od 700 metara. Kada je formirano jezero, tada je i potopljen srednjovekovni manastir Rujan, koji je bio posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju. Tek nedavno, 2004. godine, u blizini mesta na kome se nalazio stari manastir izgrađen je novi, istog naziva.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ivan Zunic (@kobac.33)

Jezero je dužine oko 4 kilometra, a njegova okolina je posebno interesantna. Osim za kupanje, jezero Vrutci je idealno i za ljubitelje ribolova.

Jezero Duboki potok

Na svega oko 2 kilometra udaljenosti od samog centra Barajeva, nalazi se jezero Duboki potok. Nastalo je devedesetih godina prošlog veka, kada je izvršeno pregrađivanje Dubokog potoka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ivan Nikodinovic (@bujkan)

U okolini jezera nalaze se brojni potoci i manji izvori, kao i bogato rastinje. S obzirom na to da se redovno poribljava, ovde često borave i ribolovci. Mnogi ljubitelji prirode koji žive u Barajevu i okolini ovde uživaju tolikom leta.

Bovansko jezero

Veštačko jezero u blizini Sokobanje i Aleksinca idealno je za ljubitelje ribolova. Dužine je oko 8 kilometara. Najveća dubina Bovanskog jezera procenjuje se na oko 70 metara.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Serbia nature (@beauty.of.serbia)

Osim za kupanje, ovo jezero idealno je i za ljubitelje sportova na vodi. Takođe, ovde se organizuje i jedriličarska regata „Bovan“. U okolini Bovanskog jezera ima smeštajnih kapaciteta, a na samom jezeru postoji i nekoliko uređenih plaža.

Jezero Spajići

Iako su mnogi čuli za Zaovine, koje se smatraju odličnim izborom za kupanje u našoj zemlji tokom leta, omanje jezero Spajići koje se nalazi u blizini takođe je interesantno.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Turizam Srbije (@turizam_srbije)

Ipak, voda u ovom jezeru nije naročito topla, ali se u njemu može kupati kada je temperatura vazduha u toku leta naročito visoka.

Bela stena

Dunavsko rečno ostrvo Forkontumac nalazi se na potezu između Beograda i Pančeva. Bela stena je vikend naselje koje je smešteno na tom rečnom ostrvu. Forkontumac je rečno ostrvo poznato i pod nazivom Šveb. Nalazi se na svega oko 10 kilometara udaljenosti od Beograda.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Bojan Krstić (@srburban)

I Pančevci i Beograđani koji su ljubitelji netaknute prirode često dolaze na Belu stenu kako bi se rashladili u toku leta. Osim vikend naselja, ovde postoji i nekoliko ugostiteljskih objekata.

Zobnatičko jezero

U blizini Bačke Topole smešteno je Zobnatičko jezero. Zauzima površinu od oko 250 hektara i smatra se da su njegove vode najbogatije ribom na području cele Vojvodine.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Marija (@makichica)

Na Zobnatičkom jezero postoji i nekoliko lepo uređenih plaža, kao i sportski tereni i drugi dodatni sadržaji.

Markovačko jezero

U podnožju Kosmaja, u neposrednoj blizini Mladenovca, na oko 60 kilometara udaljenosti od Beograda, u gotovo netaknutoj prirodi nalazi se Markovačko jezero. Nastalo je 70-ih godina prošlog veka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ana Simic (@globe1506)

Okolina jezera nije naročito uređena, mada postoje skromni ugostiteljski kapaciteti. Na području Markovačkog jezera dozvoljeno je kampovanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA