Čudo na Zlatiboru: Stranci oduševljeni kajmakom i jagnjetinom, a Srbi jedu bifteke i pastu

Prirodno prostranstvo, atraktivni sadržaji, ali i domaći specijaliteti osnovni su faktori koji privlače goste na Zlatibor

  • 2
Zlatibor jezero Foto: Shutterstock

Da je Zlatibor jedna od najposećenijih srpskih planina i omiljeno mesto za odmor kako domaćih, tako i stranih gostiju potvrđuje i veliki broj ostvarenih noćenja tokom doba korone, gde je najveći udarac pretrpeo upravo turistički sektor.

Prirodno prostranstvo, atraktivni sadržaji, ali i domaći specijaliteti osnovni su razlozi koji privlače goste na Zlatibor.

- Oni koji prvi put dolaze, žele da probaju apsolutno sve - kaže za RINU kuvar Nikola Urošević.

- Predjelo je obavezno i podrazumeva sir, kajmak, pršutu, i to je izbor za doručak uz neizostavnu komplet lepinju kojom su stranci najviše oduševljeni. Zlatiborska komplet lepinja obavezno sadrži kajmak, jaja i pretop poznatiji kao moča koja se ispušta prilikom pečenja jagnjeta ili praseta.

Obično se služi uz kiselo mleko, a dodaje se jos jedan sastojak koji je, podseća Nikola, tajna, pa će, kaže, i ostati tajna.

- Naša domaća kuhinja ima dosta kuvanih jela, dok je internacionalna bazirana na paste, rižota i pice. Naša hrana i drvoseču drži sitim ceo dan, dok je internacionalna dosta laganija.

Tradicionalna srpska jela se spremaju od namirnica isključivo proizvedenih sa ovog podneblja. Sir, kajmak i svi suvomesnati proizvodi koji su kvalitetom prepoznatljivi kao zlatiborski, kompletno povrće i voće, kao i sve vrste mesa. Ono što iznenađuje,jeste izbor hrane za koju se opredeljuju gosti.

- Verovali ili ne, za tradicionalnu domaću hranu najčešće se opredeljuju stranci - kaže Katarina Savin, menadžer restorana na Zlatiboru.

- Oni žele da probaju zlatiborski sir, kajmak, pečenje, jagnjetinu ispod sača, pršutu i ćevape. Oduševljeni su projom, kao i zlatiborskom zapečenom lepinjom. Kada je reč o domaćim gostima, oni se odlučuju za bifteke, paste i pice.

Zvezda vodilja u poslovanju ugostiteljskih objekata na Zlatiboru svakako je gastronomska ponuda, kao i spoj tradionalne srpske hrane i internacionalne kuhinje.

Ne možete samo enterijerom privući goste, navodi Željko Perendić, jedan od vlasnika restorana na najpopularnijoj srpskoj planinskoj lepotici.

- Iako je uređen u futurističkom stilu, ambijent koji pružamo omogućava svakom gostu udobnost, a hranom da se osečaju kao da su kod svoje kuće - kaže Perendić.

- Želeli smo da spojimo naizgled nespojivo, tradicionalnu srpsku hranu sa internacionalnom kuhinjom i verujete da smo i sami iznenađeni činjenicom da je to dobitna kombinacija.

On dodaje da usled kovid situacije godina za nama bila teška za sve ugostitelje, ali se nada da će ova letnja sezona doneti bolje dane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruja

    23. jun 2021 | 17:27

    A zašto niko ne kaze da u jezeru opet nema vode i to usred sezone isto je tako bilo i prošle godine na leto...Opet radovi usred sezone

  • Majkl Džondar

    23. jun 2021 | 22:30

    Srbi se stide svog porekla i kulturnog nasleđa a strancima se dopada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA