≫ 

Za prvih 5 meseci porastao broj turista: Srbi posećuju banje i planine, stranci Beograd

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od januara do maja 2021. godine u našoj zemlji je boravilo ukupno 736.049 turista

  • 0
Vrnjačka Banja, Sokobanja, Tara, Zlatar Foto: Shutterstock

Prema statističkim podacima, u periodu od januara do maja ove godine, zabeležen je porast turista od 21 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Mnogi od nas su se prošle godine usled nepovoljne epidemiološke situacije okrenuli lepotama naše zemlje i počeli češće da slobodne dane provode u istraživanju svoje zemlje. Statistički podaci to i potvrđuju.

Više domaćih nego stranih turista

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od januara do maja 2021. godine u našoj zemlji je boravilo ukupno 736.049 turista, što je za 21 odsto više u odnosu na prvih 5 meseci 2020. godine.

U odnosu na isti period prošle godine, bilo je za 50 odsto više domaćih turista 553.795.

Turistička tura Beograd ispod Beograda Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ipak, ne baš tako lepa vest je da je blago opalo interesovanje stranih turista za našu zemlju. Srbiju je posetilo 182.254 hiljade stranih posetioca što predstavlja pad od 24 odsto.

Srbi vole planine i banje, a stranci Beograd

Građani naše zemlje vole više da borave u planinskim mestima i banjama. Među destinacijama prednjači Kopaonik, a potom slede Zlatibor, Vrnjačka banja, Sokobanja i Beograd.

Kada dođu u Srbiju, stranci najčešće žele da otkriju sve čari prestonice, dok stranci češće borave u Beogradu, pa tek onda i u ostalim delovima zemlje.

Nakon Beograda, najveće interesovanje stranaca je za Kopaonik, Novi Sad, Zlatibor i Vrnjačku banju.

Najviše Turaka, Bosanaca i Rusa

U prvih pet meseci ove godine, u našu zemlju je pristiglo najviše Turaka, Bosana i Rusa, a onda i gostiju iz Crne Gore, Severne Makedonije, Kine, Nemačke, Hrvatske, Rumunije i Italije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA