≫ 

Impresivne fotografije bivola u Vojvodini: Kadrovi o kojima danas priča cela Srbija

Andrej koji se već 14 godina bavi fotografijom, nije mogao ni da sanja kakav će prizor zateći

  • 3
Andrej Nihil Foto: Andrej Nihil

Fotograf Andrej Nihil (39) zabeležio je neverovatan i čaroban prizor, koji neodoljivo podseća na afričku savanu. Desetine bivola koji se rashlađuju u vodi uhvatio je oštrim okom kamere.

I sve ovo ne bi bilo neobično, da fotografija nije nastala u Srbiji, tačnije u Vojvodini, na jednom privatnom imanju.

- Otišao sam tamo drugim poslom, jedan prijatelj nam je predložio destinaciju, ali nisam mogao ni da pretpostavim koji ću prizor zateći - kaže za Telegraf fotograf Andrej Nihil.

Kako navodi, još prošle godine je planirao da poseti Afriku, ali ga je situacija sa pandemijom sprečila u toj nameri. Međutim, Andrej koji se već 14 godina bavi fotografijom, nije mogao ni da sanja da će prizor kao iz Afrike videti upravo u Srbiji.

- Iako sam iz Beograda, vrlo često idem van grada, jer mi je to u opisu posla, ali nisam mogao ni da sanjam da se ovakvo mesto nalazi tako blizu - ističe on.

Kada su stigli do destinacije, nije ga oduševio samo prizor već i velikodušni domaćini koji su mu dopustili da fotografiše njihovo imanje.

- Oni godinama imaju farmu vodenih bivola. Prodaju njihovo meso, a najčešće njihovo mleko od kog se pravi mocarela sir - otkriva Andrej.

Kako za Telegraf objašnjavaju sa farme gde je nastala ova fotografija, u pitanju su vodeni bivoli (lat. Bubalus Bubalis) i vode poreklo iz Azije. U Evropu su stigli još tokom 6. veka, bili su vrlo rasprostranjeni na našem području do pre Drugog svetskog rata zbog svoje snage i izdržljivosti, ali vremenom ih je potisnula poljoprivredna mehanizacija, tako da ih je trenutno u Srbiji preostalo tek nekoliko stotina.

Prizor gde se krdo bivola kupa u jezeru ostavio je ovog fotografa "bez daha", pa je odmah uzeo svoj dron da zabeleži ovaj nesvakidašnji trenutak.

- Sve se poklopilo. Kupio sam najnoviji dron i čekao sam priliku da ga iskoristim, a onda sam video krdo bivola u jezeru i to je bilo to - priča fotograf.

Pored predivnih fotografija, on je i snimio ovaj prizor, kako bi njegovi pratioci na društvenoj mreži Instagram imali što bolji doživljaj.

Inače, Andrej već godinama putuje po Srbiji i fotografiše lepote naše zemlje, a u najlepšem sećanju mu je Đavolja varoš.

- Jedna od mojih nadražih fotografija je kiša meteora koju već pet godina fotografišem u Đavoljoj varoši. Kamp i šator nisu dozvoljeni, pa celu noć provedem na zemlji kako bih uhvatio pravi momenat - otkriva sagovornik Telegrafa.

Pored predivne Kuršumlije, još jedno mesto je na njega ostavilo snažan utisak.

- Stara planina je mesto koje treba posetiti, vodopadi i netaknuta priroda su nestvarni - kaže Andrej i podseća da bi svi trebalo da putujemo po Srbiji, jer kako kaže nismo svesni kakvo "blago" imamo.

- Srbija je puna divnih lokacija. Svi idemo negde tamo da vidimo nešto, a zapravo su najlepši predeli blizu nas - napominje on.

Neostvarena želja mu je doživi i fotografiše svitanje na Midžoru i napominje da postoji još jedan prizor koji željno iščekuje.

- Mislim da je želja svakog fotografa da ode u Norvešku i fotografiše auroru borealis, poznatiju kao polarnu svetlost - zaključio je Andrej.

Video: Lavica sama krenula u lov na bivole: Vratila se samo sa većim parčetom mesa u čeljustima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA