• 7

U ovom manastiru krunisano je sedam srpskih kraljeva: Smatraju ga "majkom svih crkava"

Ovo mesto, koje se nalazi nedaleko od Kraljeva, vekovima je bilo centar duhovnosti srpskog naroda

 • 7
manastir žiča

Foto:Pixabay

Manastir Žiča nalazi se nedaleko od Kraljeva i predstavlja pravu duhovnu i kulturno-istorijsku rizinicu našeg naroda.

Sazidan je u 13. veku kao zadužbina kralja Stefana Prvovenčanog.

Žiču je tokom svih vekova postojanja pratila sudbina naroda i vere kojoj pripada.

Ova svetinja nosi titulu "majke svih crkava", a bio je i mesto na kome je niklo seme srpskog pravoslavlja.

Prema verovanju na ovom svetom mestu krunisano je sedam kraljeva.

Međutim, zbog geostrateškog položaja, poneo je i nesrećnu titulu svetinje koja je najviše puta rušena.

Vekovima ovaj manastir, koji je zadužbina prvog srpskog kralja, svojom lepotom i mirom oplemenjuje Dolinu jorgovana.

Legenda o manastiru

Legenda kaže da je došavši na vlast, tada još veliki župan Stefan Nemanjić, odlučio da sazida zadužbinu po ugledu na Studenicu, zadužbinu tvorca srpske države i njegovog oca Stefana Nemanje.

Priča kaže da je prvobitna namera bila da crkva bude sazidana podno neosvojivog grada Magliča na planini Stolovi, ali sudbina je drugačije htela.

Međutim, po predanju što bi bilo sazidano preko dana, noću bi bilo srušeno.

Zato je Stefan pozvao brata Savu, koji je sa monasima tri dana i tri noći postio, bdeo i molio se kako bi od Boga dobio znak gde bi trebalo sagraditi crkvu.

I zaista, prema legendi, trećeg dana se iz neba spustio snop zlatne svetlosti, tanak poput žice, koji je pokazao mesto na kome je sazidan manastir.

Od tog vremena su mesto i manastir poneli ime Žiča.

Žiča manastir

Foto:Pixabay

Zadužbina prvog srpskog kralja i centar duhovnosti 

Istorija daje nešto drugačije podatke o nastanku manastira Žiča. Izgradnja je počela 1206. ili 1207. godine, dok su konačni radovi na ikonopisu crkve završeni tek 1221. godine. Centralna manastirska crkva građena je u raškom stilu i posvećena je Vaznesenju Hristovom.

Zbog svog jedinstvenog graditeljskog stila postala je prototip za izgradnju drugih zadužbina koje su tokom srednjeg veka gradili vladari i velikaši iz loze Nemanjića. Zbog ovoga se Žiča ponekad naziva i "majkom svih crkava". 

Prema zapisima donekle može da se rekonstruiše izgled prvobitne crkve koja je imala 12 kupola koje su predstavljale 12 apostola i velika centralna, u slavu Isus Hrista.

Istorija i predanje se slažu da je izgradnju Crkve Svetog spasa i manastira Žiča, podstakao Sveti Sava u cilju duhovnog preporoda zemlje posle dugog perioda sukoba i razdora koji su bili posledica borbe za vlast između Stefana i njihovog trećeg brata, Vukana. Posle smrti Stefana Nemanje, došlo je do izmirenja braće i stvaranje jedinstvene države, koja je upotpunjena i dobijanjem statusa kraljevine. Tada se Sava izborio i za autokefalnost srpske arhiepiskopije.

Za potvrdu kraljevske titule i krunisanje po pravoslavnim običajima, Stefan Nemanjić odabrao je upravo Žiču, gde mu je kraljevski venac položio 1219. godine novoproglašeni Srpski arhiepiskop Sava.

Predanje kaže da je tom prilikom Stefan Prvovenčani naredio da se svi budući srpski kraljevi krunišu u ovom manastiru, što je i urađeno. Predanje dalje kaže da su za potrebe svakog krunisanja otvarana nova vrata na crkvi, koja bi potom bila zazidana. Kroz vekove i rušenja, sačuvano je sedam ovih otvora, te se smatra da u ovoj crkvi krunisano sedam kraljeva.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Choka (@choka408)

Iako ne postoje jasni istorijski izvori da li je zaista sedam kraljeva krunisano u Žiči, a neki smatraju da su u pitanju prozori koji su iz raznih razloga probijani i zaziđivani, u narodnom predanju manastir je i dalje poznato kao "Sedmovrata Žiča".

Posle krunisanja Stefana Nemanjića, Žiča postaje i važan duhovni centar proglašenjem manastira za sedište autokefalne srpske arhiepiskopije. Sveti Sava je u manastiru boravio i tokom gradnje i nadgledao radove, te se smatra da je dosta uticao na konačni izgled građevine. U manastirskom kompleksu imao je i svoju kulu u kojoj je živeo, dok je upravu nad manastirom predao arhimandritu Arseniju.

Sve do poslednje decenije XIII veka, Žiča će ostati sedište arhiepiskopije, kada se pred najezdom Tatara arhiepiskopija seli u Sopoćane. Ovo će biti samo prvi u dugom nizu razaranja i obnova koje će svetinja u narednim vekovima da pretrpi.

Sva stradanja Žiče

Upad Tatara na teritoriju Srbije krajem XIII, ostaviće značajne posledice i na manastir Žiča, koji je opljačkan i značajno uništen. Uslediće obnova početkom XIV veka za vreme kralja Milutina, a Žiča pored Sopoćana ponovo postaje centar duhovnog života. Period pod Turcima označiće niz rušenja i delimične obnove manastira, koji je oslobođenje dočekao u ruiniranom stanju koje nije uspelo da uništi njegovu lepotu.

Žiča je stradala i tokom Prvog srpskog ustanka, Prvog svetskog rata i Drugog svetskog rata, i ponovo obnavljana. Oštećena je i u zemljotresu 1987. godine, posle čega je započeta restauracija kojom je dobila današnji izgled.

Ipak, tokom svih vekova Žiča je bila i ostala više od duhovnog sedišta. O tome svedoči i crtica iz XIV veka o tome kako su Srbi koji su iz nepoznatih razloga preseljeni u Epir, u novoj domovini u znak sećanja osnovali manastir Žiča na jednoj sličnoj visoravni obrasloj šumom. Kao i ova u Dolini jorgovana, tako je i ta nova do danas ostala čuvar onog najlepšeg iz naše istorije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vuk

  Da, tako je!

  5
  0

  Podelite komentar

 • aaaaaa

  Jedan od najlepsih Manastira sigurno u blizini mozda i najlepseg grada u Srbiji Kraljeva.

  13
  1

  Podelite komentar

 • Mile

  Тај кога ви називате први српски краљ је тачније 54 по реду. Тако, књигу у руке и не радите по немачком шаблону...

  11
  7

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima