≫ 

Rajsko izletište na Kopaoniku, okruženo stoletnom bukovom šumom: Da li ste posetili Đorov most?

Kroz ovo izletište protiče reka Samokovka, nastala od šest izvora koji teku sa vrha planine

  • 2

Na svega 4 kilometra od Jošaničke banje, na takozvanoj kapiji Kopaonika, nalazi se Đorov most, popularno izletište na najvećem planinskom masivu u Srbiji.

Izletnici koji žele da provedu vikend u prirodi rado biraju Đorov most, posebno tokom leta, kad krenu velike vrućine, jer su na ovoj lokaciji okruženi stoletnom bukovom šumom koja pravi fantastičnu hladovinu.

Mnogi koji su prethodnih dana kada je Srbija “gorela” na + 40 odabrali Đorov most za beg iz grada svedoče da su predveče morali da obuku majice dugih rukava, jer je svež planinski vazduh bio prilično oštar.

Na Đorovom mostu nalaze se brojni letnjikovci za posetioce, kao i roštilj koji posetioci mogu da raspale kako bi pripremili hranu tokom boravka u šumi.

Kroz izletište Đorov most protiče reka zanimljivog i neobičnog naziva - Samokovka. Nastala je od šest potoka visoke mineralizacije koji se spuštaju sa vrha Kopaonika - Javor česme, Pajinog presla, Kaznovskih bačija, Marinih voda, Krčmar voda i Sedam suza.

Prema narodnom predanju, veruje se da je na toku reke Samokovke postojala mašina koja je izdvajala zlato i gvožđe iz rude pomoću snage vode. Kako je, po legendi, mašina neprestalno kovala, tako je i reka dobila naziv Samokovka.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA