≫ 

Fruškogorske oaze: Bešenovačko i Ledinačko jezero su biseri prirode smešteni nadomak Novog Sada

Fruška gora bogata je nestvarno lepim jezerima koja su okružena šumama i rastinjem, a dva prednjače po lepoti

  • 6

U Srbiji postoji planina koja je bogata sa čak 16 jezera, 17 manastira i 40 vodopada. U pitanju je Fruška gora

Od 16 jezera, 12 je uređeno i tokom letnje sezone ova jezera dočekuju kupače i ribolovce, ali i ljubitelje prirode koji kampuju, roštiljaju i uživaju na obali jezera. Najpoznatija jezera Fruške gore su Bešenovačko jezero ili kako ga neki zovu Beli Kamen, Ledinačko jezero, Sot, Borkovac i Pavlovačko.

Mnogi koji su posetili jezera u ovom delu Srbije tvrde da se dva izdvajaju po nestvarnoj lepoti - Bešenovo i Ledinačko.

Jezero Bešenovo

 

Bešenovačko jezero nalazi se u blizini mesta Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica. Od Beograda je udaljeno oko 80 km i oko sat vremena vožnje ukoliko putujete auto-putem i preko Rume. Od Novog Sada jezero Bešenovo je udaljeno 30-ak kilometara.

Bešenovačko jezero ili popularno nazvano Beli kamen nastalo je 80-ih godina prošlog veka, a popularno postaje tek 2004. godine. Nastalo je na mestu na kome je beočinska cementara vršila eksploataciju za svoje potrebe. Čudan način da nastane jedno jezero, ali ipak moguć.

Dogodilo se da je vodonosna žila prilikom iskopavanja površinskih kopova presečena, pa su tako delovi kopa počeli da se pune vodom. Nastalo je jezero neverovatno plave boje, koje dostiže dubinu do 15 metara. Prečnik jezera Bešenovo je oko 200 metara.

 

Nemojte biti začuđeni ukoliko vidite pojedine posetioce da se mažu blatom iz jezera Beli kamen, jer se za njega smatra da je izuzetno lekovito. Iako je prosečna dubina ovog jezera oko 15 metara, njegova najveća dubina se procenjuje na čak 50 metara i više.

Ledinačko jezero

 

Ledinačko jezero je malo veštačko jezero na Fruškoj gori, a nalazi se u blizini naselja Stari Ledinci kod Novog Sada. Ovo jezero je nekada bilo malo turističko odmaralište, bilo je u planu da postane centar parka prirode, ali je postalo biser u privatnom vlasništvu.

Jezero je nastalo za vreme NATO bombardovanja 1999. godine. Za vreme trajanja agresije u kamenolomu Srebro oštećene su pumpe koje su vodu iz kamenoloma prestale da pumpaju, pa su podzemne vode, kao i dve rečice počele da pune kamenolom i na taj način stvorile ovo prelepo jezero. 

Ovo jezero zauzima površinu od četiri hektara i sa svih strana je okruženo strmim liticama. Prosečna dubina iznosi 15 metara, ali isto kao i kod Bešenovačkog jezera, pretpostavlja se da je prava dubina 50 metara. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 300 metara, a prepoznatljivo je po zelenoj, hladnoj i čistoj vodi, zahvaljujući dotoku vode iz pritoka.

Posetioci ovog mesta najviše vole da uživaju na vidikovcu s kog imaju prelep pogled na Ledinačko jezero. Do mesta sa nestvarnim pogledom dolazi se isključivo pešaka, stazicama kroz fruškogorsku šumu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jakov

    2. avgust 2021 | 21:40

    Bešenovačko samo na slici je lepo inače je obična brlja. A Ledinačko jezero je privatan posed i pristup je zabranjen. Koja je poenta pisanja non stop o tome? Navlačite ljude da dolaze ni zbog čega.

  • Nada, Zemun

    2. avgust 2021 | 20:31

    Bešanovačko jezero, lepo samo na slici, kad prođeš prljavo, nema plaža, nepristupačno, ne uređeno, nikako ići sa malom decom jer na nekim mestima ima strmina i opasno je

  • Sremac

    2. avgust 2021 | 18:54

    Sto nenavedete koliko se ljudi udavilo na tim jezerima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA