≫ 

Kako je tvrđava Golubački grad dobila ime? Postoje brojne legende, a jedna se i danas prepričava

Na steni Ridan, na ulazu u Đerdapsku klisuru, nalazi se jedno od najlepših srednjovekovnih utvrđenja u našoj zemlji

  • 3
Golubačka tvrđava

Foto: Telegraf.rs

Na mestu gde Dunav prelazi u tesnac Karpatskih planina i gde je pred svaku kišu ravan poput ogledala, nalazi se tvrđava Golubački grad, po mnogima jedno od najlepših srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji.

U istorijskim izvorima Golubačka tvrđava prvi put se pominje 1335. godine, ali se ni dan-danas ne zna ko ju je zapravo podigao. Namena je poznata - zdanje je planski građeno zbog vojno-strateškog značaja mesta.

Tokom tridesetih godina prošlog veka kroz Tvrđavu je probijen magistralni put i tom prilikom su oštećene obe kapije utvrđenja. Tek pre pet decenija utvrđenje je dospelo u fokus interesovanja naših istraživača, a izvedeni su i konzervatorsko restauratorski radovi pod nadzorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zahvaljujući projektu "Revitalizacija Golubačke tvrđave" i sredstvima iz IPA fondova 2011. i 2016. godine ovo zdanje je rekonstruisano i danas ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

O imenu Golubačke tvrđave vekovima su ispredane brojne legende. Jedna od onih koja je nastavila da živi i u 21. veku odnosi se na osmanskog zapovednika grada koji se zaljubio u lepu meštanku po imenu Golubana.

Ponosita i otresita Golubana uporno je odbijala da postane deo harema. Ogorčen što ne može da je pridobije, zapovednik grada ju je, po legendi, stavio u čamac i odvezao do obližnje stene kako bi joj "slomio volju".

Uzalud!

Lepa Golubana ni tada nije htela da se preda osmanlijskom osvajaču.

U besu, on ju je okovao za stenu, sve vreme vičući: "Baba-kaj, baba-kaj" (na turskom - "pokaj se"). Iako svesna da će skončati na steni, okovana u lance, Golubana nije popuštala.

Otud stena koja i danas viri iz Dunava nosi ime Baba-kaj, a tvrđava je postala Golubac, u znak sećanja na srpsku devojku Golubanu koja ni po cenu vlastitog života nije htela da se preda turskom osvajaču.

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xexe

    6. avgust 2021 | 05:04

    Lepa vremena kad nije bilo sponzorusa. Ove danasnje ne pitaju ni za veru, rasu, samo pare

  • mima

    6. avgust 2021 | 08:08

    Stvarno je prelepa

  • Goran

    6. avgust 2021 | 18:26

    Bio i video... Lepa tvrdjava i lep gradić. Prijatni ljudi, nasmejani... Vozio se brodićem do tvrdjave i video je sa Dunava kojo je kao more.. Toliko je sirok. Mislim 6.1 km.. Treba tvrdjavu obavezno posetiti....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA