≫ 

Nadomak jedne od najlepših srpskih planina, nalazi se malo mesto koje pleni lepotom pejzaža

Blizina Nacionalnog parka Tara, Bajinu Baštu čini idealnom polaznom tačkom za upoznavanje prirodnih lepota ovog dela Srbije

  • 5
Bajina Bašta

Foto: Screenshot/Youtube/Nenad Marić

Na nadmorskoj visini od 257 metara, na obroncima jedne od najlepših planina u Srbiji, nalazilo se davnih dana imanje nekog Turčina, po imenu Baja. Tako barem navodi jedno od predanja o nastanku naziva Bajine Bašte.

Prema drugom, naziv ovog toponima se dovodi u vezu sa turskim pojmom bajilma, što se slobodno prevodi kao pasti u zanos, pa je zbog neverovatno lepog pejzaža čitav predeo nazvan Bajina Bašta. Postoji i treće predanje i vezano je za pojam bajam, koji se na području Dalmacije i Crne Gore koristio za badem. Zbog kvalitetnog zemljišta i odličnih klimatskih uslova, na području današnjeg naselja je uspevao i vrlo kvalitetan badem.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели ...I ♥️ Bajina Basta... (@bajinabasta_online)

 

Reke i planine odlikuju Bajinu Baštu

 

Čini se da je sve uz ovo mesto, koje teritorijalno pripada Zlatiborskom okrugu najpre vezano za reku Drinu i planinu Taru. Samo mesto leži na reci Pilici, koja se u blizini uliva u Drinu.

Bajinu Baštu deli oko 170 kilometara od Beograda, dok je Užice na svega 30-ak kilometara udaljenosti.

Iako i u mestu, u kome se ulice seku pod pravim uglom, a nakon zvaničnog urbanističkog uređenja u drugoj polovini 19. veka, ima zanimljivih lokaliteta, ipak je okolina Bajine Bašte mnogo interesantnija i to najpre zbog blizine Nacionalnog parka Tara, ali i reke Drine.

Atrakcije u okolini

 

Srednjevekovni manastir Rača, nalazi se na svega par kilometara udaljenosti od Bajine Bašte. Podignut tokom 13. veka, najverovatnije kao zadužbina srpskog kralja Dragutina, ovaj manastir je bio izuzetno značajan prepisivački centar toga doba. U blizini je selo Dub, poznato po crkvi brvnari.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели ...I ♥️ Bajina Basta... (@bajinabasta_online)

 

Za bolje upoznavanje atrakcija Nacionalnog parka Tara, u okviru koga se nalazi i jedao deo kanjona reke Drine, ali i planina Zvijezda, najbolje je odabrati Bajinu Baštu kao polaznu tačku.

Brojne pešačke staze i vidikovci, po kojima je Tara poznata, posetioce ostavljaju bez daha. A i blizina reke Drine, te brojni rečni tokovi, jezera i vodopadi, naročito su atraktivni.

Pored ostalih atrakcija, tu je i rečica duga 365 metara tačno, koja se uliva u Drinu. Baš zbog dužine, rekla Vrelo naziva se i Godina.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Milos Katic | Maverick (@vrishtavko)

 

Zaovinsko i jezero Perućac su nezaobilazne tačke prilikom upoznavanja okoline Bajine Bašte i Nacionalnog parka Tara. Tradicionalna manifestacija, koja iz godine u godiunu okuplja sve veći broj posetilaca, Drinska regata, organizuje se na ovoj reci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedan

    23. avgust 2021 | 09:17

    od najlipsih gradova u Srbiji, ima dusu i divne domacine... vidimo se uskoro BB, lip pozdrav iz Splita 🇷🇸❤🇭🇷

  • vukic

    23. avgust 2021 | 09:05

    Moj grad ❤️

  • Bajinobastanin

    23. avgust 2021 | 08:39

    Nekolicina slika reke Drina nisu lokacije reke Drine pored Bajine Baste nego vec sa nekih drugih mesta nizvodno, a Bajina Basta je malo mesto sa puno topline prijatnih ljudi i mnogo lokacija za uzivanje i odmor za one ko voli pravu prirodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA