≫ 

Jedna od najčistijih reka u Srbiji nudi plaže za svačiji ukus: Čime sve obiluje Veliki Rzav

U blizini Arilja nalaze se neke od najlepših plaža na toku reke Rzav

  • 4
Reka Veliki Rzav Foto: Printskrin/Youtube/Alexandar Rakovic

Reke koje izviru u selu Močioci i na padinama planine Čemernice, Jamčica i Presečka reka, zaslužne su za nastanak reke, koja se sa pravom smatra najčistijom u našoj zemlji. Tok Velikog Rzava dug je nešto više od 60 kilometara i kod Višegrada se uliva u reku Drinu.

Zahvaljujući čistoći krečnjačkog kanjona i brzom protoku vode, može se pohvaliti i manjim bukovima, koji su konstantno prisutni.

U vreme kada je sagrađena, pruga koja je u prošlosti išla čitavim tokom ove reke, smatrala se pravim remek delom. S proleća bi mnoge vrste ribe upravo ovde dolazile zbog mrešćenja, pa se Veliki Rzav smatrao najbogatijom u zemlji po ribljem fondu. Međutim, sve se to promenilo nakon izgradnje hidroelektrane Perućac.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели dragan joksimovic (@dragan0905joksimovic)

Kanjon Rzava porede sa kanjonom Tare

Iako je kanjon reke Rzav i više nego fascinanatan, često se može čuti da ga porede sa kanjonom Tare. Naravno, mnogi se ne bi sa time saglasili, ali svakako je u pitanju čudo prirode koja osvaja na prvi pogled.

Voda ove reke važi za najčistiju, pitka je i gotovo uopšte nije zagađena.

Kupanje na Rzavu

Neposredno pre Arilja, postoji nekoliko plaža, koje mnogi smatraju izuzetnim. Prva među njima, koja je uređena, nosi i zanimljiv naziv. Plaža Bosa noga može da se pohvali različitim dodatnim sadržajima, koji su namenjeni i odraslima i mališanima. Osim smeštajnih objekata, tu je i plažni bar, kao i tereni za različite sportske aktivnosti.

Iako je najviše udaljena od Arilja, kamenita plaža Urjak je posebno zanimljiva ljubiteljima adrenalina, jer sem bara, na njoj se nalazi i stena namenjena skokovima u vodu.

Tu su i plaže Žuta stena i Sonjine čari, a na svima njima se u večernjim satima tokom sezone organizuju brojne zabavne aktivnosti.

Video: Vranjska reka menja boje: Građani zabrinuti, pitaju ko je kriv?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    4. septembar 2021 | 07:10

    Kakve veze ima veliki rzav sa drinom, on se uliva u Arilju u reku moravicu. Vi ste pomesali veliki rzav i beli rzav. Beli rzav se uliva u drinu kod Visegrada. Veliki rzav je najcistija reka u Srbiji zahvaljujući sto protice van naseljenih mesta. Rzav ima tok od sela Mocijoci do Arilja, Protice kroz sela Visoko, Radosevo,pored banje zvane Roge i pravi polukrug i uliva se u reku moravicu u samom Arilju.

  • A. P

    4. septembar 2021 | 07:23

    Sliv reka u veliki rzav, cine bela reka, katusnica, mali rzav i uliva se u reku moravicu u Arilju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA