Eliksir mladosti u Srbiji: Tijanje je suva banja, veruje se da stari hrast ima isceliteljsku moć

Selo Tijanje prate epiteti da je "suva banja" i "eliksir mladosti"

  • 0
lekoviti hrast, tijanje, lučani, dragačevo Foto: RINA

Za Guču su mnogi čuli zbog, sada već tradicionalne manifestacije. Ali su za selo Tijanje, koje je je tek par kilometara udaljeno, čuli retki. Zapravo mahom oni koji veruju u čudotvornu moć prirode i onoga što je ona stvorila.

Pre desetak godina se rodila krilatica "suva banja", koja se povezuje sa ovim selom. Razlog je jednostavan – ko god tu dođe, hteo ili ne hteo, oseti pozitivnu energiju. Vojimir Sretenović je, zapravo bio prvi koji je pre više od dve decenije došao do otkrića da se na području sela Tijanje oseća blagotvorna energija, koja pomaže oporavku organizmu kod različitih bolesti i stanja. I kako to obično biva u takvim slučajevima, nisu ga baš ozbiljno shvatili na samom početku.

lekoviti hrast, tijanje, lučani, dragačevo Foto: RINA

Obilje pozitivne energije

Na svu sreću, sprovedena su različita istraživanja, koja su te navode i potvrdila. Vojimir je u međuvremenu osnovao i udruženje, sa ciljem promocije ovog mesta i pružanja pomoći svima onima koji žele da osete pozitivnu energiju, kojom Tijanje obiluje.

Jedan hrast lužnjak, koji se nalazi u ataru tog dragačevskog sela, smatra se najzaslužnijim, te važi za nekrunisani epicentar pozitivne energije, kojom je priroda obilato darovala Tijanje. Njegova starost se procenjuje na više od stotinu godina, a utvrđeno je da je obim njegovog stabla veći od 400 centimetara.

S obzirom na to da se radi o jakom energetskom izvoru, o čemu postoje i dokazi, mnogi posetioci su imali prilike i da se u to uvere. Neki od njih, koji su određeno vreme boravili pod hrastom, osetili su jednostavno boljitak. Nekima su prošle muke sa kojima su se godinama borili, poput migrene, nesanice, pa čak i anemije. Pomogla je pozitivna energija ovog hrasta i nekima koji su imali problema sa organima za disanje ili sa nervima.

Ipak, ono što tvrdi gotovo svako ko je imao prilike da boravi ispod ovog čudesnog drveta, kako su ga u međuvremenu prozvali, jeste da je osetio obilje energije koja se pozitivno odrazila na organizam.

Ljudi u ovakve stvari ili veruju ili ne veruju. Ko veruje, on i oseća boljitak, koji takva sila donosi, ko ne veruje, džaba ga je ubeđivati. Ipak, odmor ispod hrasta starog nekoliko stotina godina sigurno nema cenu, bez obzira da li tu postoji pozitivna energija ili ne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA