≫ 

Ko poseti ovo mesto, kažu da više ne pati od glavobolje: Lekoviti izvor i mirotočive mošti čine čuda

U blizini reke Pčinje nalazi se manastir posvećen Svetom Prohoru Pčinjskom

  • 3
Prohor Pčinjski manastir Foto: Telegraf/M.Đorđević

Tek oko 30 kilometara deli grad Vranje i jednu od najznačajnijih svetinja tog dela naše zemlje. U ataru sela Starac, na padinama planine Kozjak nalazi se manastir posvećen Svetom Prohoru Pčinjskom.

Leva pritoka Vardara, reka Pčinja protiče u blizini manastira.

Zbog svog izuzetnog značaja, manastir je uvršten među nepokretna kulturna dobra, te je okarakterisan kao spomenik kulture.

Mirotočive mošti Svetog Prohora Pčinjskog

Kada je potonjem vizantijskom caru Romanu IV Diogenu u drugoj polovini 11. veka ovaj pustinjak, koji je kasnije kanonizovan za sveca, prorekao da će postati car, Prohor mu je rekao da ga se tada seti. Ipak, nekadašnji lovac, a kasnije car se nije toga setio čak 30 godina.

Zato mu se, prema predanju, svetac javio u snu, upitao ga zašto ga je zaboravio i rekao mu da se potrudi da mu podigne makar mali hram.

Tako je Diogen, zajedno sa tadašnjim patrijarhom i svitom krenuo u potragu za ovim svetim starcem. Nakon pronalaska pećine u kojoj se Prohor podvizivao, ugledali su njegove mošti. Upravo tu je Diogen naložio da bude podignuta crkva posvećena Svetom apostolu i evanđelisti Luki. U blizini je podignut današnji manastir Svetog Prohora Pčinjskog, u koji su kasnije i položene svečeve mošti.

Vremenom je iz moštiju ovog sveca poteklo sveto miro. Deo moštiju je odnet u Konstantinopolj, a kasnije je deo odnet i u manastir Ljubostinju.

Voda koja krepi organizam

Iako je staza koja vodi do izvora Svetog Prohora Pčinjskog prilično strma i uska, to ne sprečava brojne verujuće ljude da ga posete. Na stazi postoje i klupice na kojima se mogu odmoriti, kao i jedan sto u neposrednoj blizini samog izvora.

Bez obzira da li veruju ili ne u snagu vode sa izvora, mnogi koji su imali prilike da posete ovo mesto su se okrepili hladnom, izvorskom vodom. Nekima je, kažu, pomogla i otklonila glavobolje, a nekima poboljšala vid.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Permanent Make-Up | Nails (@ljiljanamedovic)

Usred bogate bukove šume, gde se može čuti samo cvrkutanje ptica, čovek ima mogućnost ne samo da se okrepi vodom sa izvora Svetog Prohora Pčinjskog, nego i da uživa u miru kojim to mesto obiluje.

Blizina mirotočivih moštiju ovog sveca, kao i hram njemu posvećen, u kombinaciji sa verom i molitvom, bez sumnje mogu da učine čuda.

Video: U manastiru Tumane ljudi kleče pred ovom ikonom: Posle molitve dešavala su im se čuda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    7. septembar 2021 | 22:55

    Slava Gospodu Bogu i Prohoru Pcinjskom.Prelep manastir ,a pogotovo sto kroz Vas prodje lep mir kada idete na mesto gde je proveo sam mnogo godina..onda se pomolite Bogu...I u manastiru hvala puno mladom coveku koji mi je sve objasnio oko manastira,kada,zasto i zbog cega je sagradjen.I ako Gospod Bog da dolazicu svake godine jer je meni prenet neki mir u dusi kada dodjem...

  • Kibo

    8. septembar 2021 | 04:59

    Bio sam pre nekoliko dana, kad vec odete pitajte ljude imate put ispod manastira za isposnicu oko 2,5 km u planine I obidjite kucu gde je ziveo Prohor Pcnjiski I tamo ostao do kraja zivota I onda posle kad odete do izvora odakle je uzimao vodu I nosio u planine prosto neverovatno 🙏🙏

  • Ja

    8. septembar 2021 | 10:32

    Bila sam pre 35 godina i vec duze vreme zelim otici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA