≫ 

Poslastica za izletnike na oko sat vožnje od Beograda: Ledinačko jezero je samo jedna od atrakcija

Stari i Novi Ledinci mogu se pohvaliti brojnim zanimljivostima

  • 1
Ledinci, Petrovaradin, Novi Sad Foto: Printskrin/Youtube/Aleksandar Jesic

Jedno od prigradskih novosadskih naselja nosi naziv Stari Ledinci. Ali ako pominjete samo Ledince, onda su u pitanju Novi Ledinci, još jedno od naselja na području nekadašnje petrovaradinske opštine.

S obzirom na to da ovo naselje deli tek nešto više od 90 kilometara od Beograda, a da se može pohvaliti zanimljivim lokalitetima, odlična je ideja za vikend izlet.

Stanovnici Starih Ledinaca mahom su potomci doseljenika koji su u ovaj kraj došli tokom prve polovine 20. veka. Veći broj potomaka tog stanovništva, koje se smatra starosedelačkim, danas živi na području Novih Ledinaca.

U blizini se nalazi i Ledinačko jezero, koje se smatra jednom od atrakcija tog dela naše zemlje.

Ostaci srednjevekovne crkve

Na području vikend naselja Klisa koje pripada Ledincima, odnosno Novim Ledincima danas se mogu videti i ostaci nekadašnje bogomolje. Vrlo su šturi podaci o ovoj građevini, koju meštani nazivaju i Ledinačka kula, ali i crkva Svetog Đorđa.

Razlog zbog koga je nazivaju kulom, kako se pretpostavlja, vezan je za ostatke zvonika koji su lako uočljivi. Međutim, ne postoje precizne informacije o tome kada je ova svetinja izgrađena, već samo pretpostavke. Ona se vezuje i za jedan od manastira u tada Varadinskoj nahiji, koji je bio posvećen Svetom Savi. Poslednje pominjanje te svetinje je u drugoj polovini 16. veka.

Ono što se danas može videti na ovom lokalitetu, osim delova visokog zvonika, jeste i ostatak luka nasuprot zvonika i delovi zidova nekadašnje crkve. Ostaci ove crkve danas se nalaze na listi kulturnih dobara od velikog značaja.

Ledinačko jezero i izvor Zvečan

Okolina Starih i Novih Ledinaca je izuzetno zanimljiva. Ukoliko krenete do jezera, ne propustite da posetite i izvor Zvečan, koji se nalazi na putu do Ledinačkog jezera.

U kamenolomu Srebro u blizini ovih naselja, ranije je eksploatisan trahit, ruda vulkanskog porekla. Kada su tokom bombardovanja tadašnje Jugoslavije pumpe tada već napuštenog kamenoloma prestale da gfunkcionišu, formirano je jezero, koje će biti smatrano pravim biserom Fruške gore.

Zahvaljujući lokalitetu Srebro i potoku Lukin svetac, kao i podzemnim vodama, odakle se napajalo, Ledinačko jezero se moglo pohvaliti vodom bogatom mineralima i velike gustine, što je činilo da mnogi koji ga posećuju imaju utisak da se kupaju u moru.

Ledinačko jezero Foto: Printskrin/Youtube/Dejan M. Raić

Sve do 2005. godine su stanovnici Starih i Novih Ledinaca, ali i okoline imali priliku da uživaju u ovoj lepoti. Zatim je te godine vlasništvo nad zemljom, na kojoj se Ledinačko jezero nalazi, preuzela jedna kompanija iz obližnjeg sela.

Prema nekim navodima iz toga doba, Ledinačko jezero i čitavo područje je trebalo da nakon pet godina eksploatacije pomenute rude, bude pretvoreno u svojevrstan park prirode i da bude otvoreno za turiste.

Jedina vojvođanska isposnica

Okarakterisana kao spomenik kulture, isposnica u kojoj se podvizivao Isaije Parivodski jedina je na teritoriji Vojvodine. Otprilike na polovini puta između nekadašnje svetinje, čiji se ostaci danas nazivaju Ledinačkom kulom, odnosno crkve Prenosa moštiju Svetog Nikole, u centru naselja, sa jedne i manastira Rakovac, sa druge strane, koga deli samo jedno brdo od Starih Ledinaca, nalazi se ova isposnica.

Na spoljnom zidu podvižnice postoje određeni natpisi, na osnovu kojih je ona datirana na početak 18. veka. Interesantno je da se jeromonah Isaija Parivodski smatra možda jednim od prvih podvižnika, koji je usamljenički način života vodio od 1771. godine, što je uklesano na zidu isposnice.

Upravo zbog lokacije, koja je ne samo udaljena i od Starih Ledinaca i od Rakovca, već i zbog guste šume koja je okružuje, isposnica uklesana u steni je i danas u gotovo izvornom stanju, a do nje stižu samo malobrojni, jer pristup nije naročito lak.

Video: Srpsko selo u kome se vidi budućnost i prošlost samo ne nosite kompas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • паун 54

    9. septembar 2021 | 17:40

    ТОТАЛНО НЕУРЕЂЕНО О О О . . .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA