≫ 

Crkva u Kotežu ima najlepši park na levoj obali Dunava: Nastala je u vreme patrijarha Pavla

U parohijskom domu pri crkvi posvećenoj Svetim apostolima Petru i Pavlu organizuju se i brojne radionice za mališane, ali i predavanja za starije parohijane

  • 0
Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, Kotež Foto: Ustupljene fotografije/Daniela Boljević

Uz Borču, beogradsko naselje Kotež je druga urbana sredina koja se nalazi na levoj obali Dunava. Teritorijalno pripada opštini Palilula. I naselje, samo po sebi, možda i ne bi moglo nečim posebnim da se izdvoji, da u njemu ne postoji jedno zdanje.

Preko puta škole u beogradskom naselju Kotež, a u neposrednoj blizini vrtića, nalazi se crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu. U samom centru naselja, u Ulici Anke Matić broj 4.

Ono po čemu je ova svetinja posebna jeste ne samo zdanje, već najpre njeno dvorište koje je izuzetno lepo uređeno, ali i aktivnosti koje se u Parohijskom domu i pri samoj crkvi sprovode relativno često za sve zainteresovane stanovnike ovog naselja.

U vreme kada je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio blaženopočivši patrijarh srpski Njegova svetost gospodin Pavle, a u Kotežu paroh bio Miloš Mićić, izgrađena je 2009. godine ova crkva. Iste godine najvoljeniji srpski patrijarh se upokojio, a vernici su želeli da u slavu boga i u spomen na patrijarha Pavla učine sve da ova crkva bude mesto porodičnih okupljanja i zdanje kojim će se svi stanovnici Koteža ponositi.

Crkva je posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu, a hramovna slava je Petrovdan koji se praznuje svake godine 12. jula. Freska dvojice apostola nalazi se na samom ulasku u svetinju.

U Parohijskom domu organizuju se brojne radionice, naročito za mlađe parohijane, kao i predavanja. Osim horom za odrasle, ova crkva se može pohvaliti i horom za decu, ali i horom vizantijskog pojanja.

Dvorište crkve Svetih apostola Petra i Pavla je ono što oduševljava sve posetioce, jer izgleda poput parka u koji je uloženo mnogo ljubavi, pažnje i truda.

Video: Na strmoj steni, u pećini nalazi se isposnica Svetog Save: Ako dođete i vode nema, grešni ste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA