≫ 

Tajanstvena lepota između Tare, Zlatibora i Šargana: Kremna, jedno od najzanimljivijih sela u Srbiji

U Šarganskoj ili Kremanskoj oblasti, kako se obično naziva severni deo planine Zlatibor, kao svojevrsni centar izdvaja se selo Kremna

  • 4
Selo Kremna Foto: Printskrin/Youtube/Televizija 5 Uzice

Najpoznatije po porodici srpskih proroka, selo smešteno između Zlatibora i Tare, u blizini čuvene Šarganske osmice, odlikuje prisustvo neverovatnih predela. Kremna se u našoj zemlji smatra jednim od, možda najinteresantnijih sela. I ne zbog činjenice da su u njemu živeli "srpski Nostradamusi", čuveni Tarabići, koji su svašta nešto predskazali, nego i zato što je priroda bila vrlo naklonjena prema ovom području.

Ništa to nije čudno, kada se zna da se Kremna nalazi u blizini dve srpske planine, izuzetne lepote. Na potezu između Zlatibora i Tare, na nadmorskoj visini od 800 metara, može se reći da se selo nalazi na idealnoj lokaciji.

U Šarganskoj ili Kremanskoj oblasti, kako se obično naziva severni deo planine Zlatibor, kao svojevrsni centar izdvaja se selo Kremna. Turističkih atrakcija u ovom području ne manjka, pa osim čuvene Šarganske osmice, tu je i kuća proroka Tarabića, ali i mokrogorski izvor Bele vode, koji se smatra lekovitim.

Vazdušna banja bogata legendama

Zbog idealne nadmorske visine na kojoj se Kremna nalazi, ali i prirodnih bogatstava u vidu potoka, livada i četinarskog rastinja, selo je od početka prošlog veka okarakterisano kao svojevrsna vazdušna banja.

Jedna od najčešće pominjanih legendi koja se vezuje za ovo selo jeste i ona da su članovi srpske dinastije Nemanjić baš tu imali letnje dvore. Iako nije zvanično dokazana još uvek, nema razloga da se u nju ne poveruje, kada se uzmu u obzir karakteristike područja na kome se Kremna nalazi.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Slobodan Matic (@matic.slobodan)

Budući da Kremanci važe za vrlo dugovečne, druga legenda koja se često pominje može lako da se smatra istinitom. Prema njoj, još u vreme nastanka Zemlje, naša planeta se sudarila sa nekim nepoznatim nebeskim telom. Upravo tada je nastalo područje koje danas znamo kao Kremanska kotlina.

Tako barem veli legenda.

Naučna istraživanja navode da stene koje se mogu videti na ovom području zaista imaju sastav, koji je u najmanju ruku neobičan, budući da se u njima, uz ostale elemente, nalazi i neka vrsta poludragog kamenja. Želeći da svemu tome dodaju dozu mističnosti, Kremanci tvrde da se u nekim laboratorijama istraživanja stena vrše tajno, ne bi li se došlo do nekih neverovatnih otkrića.

Smatra se da je upravo kamenje zaslužno za nastanak naziva ovog sela. Počev od pojma stena, preko kamena, stiglo se do kremena, odakle je nastalo i današnje Kremna. Ipak, mnogo je važnija pozitivna energija, koju svi posetioci bez sumnje osete dok borave na ovom području.

Dozu mističnosti povećava i činjenica da su tu živeli i Miloš i Mitar Tarabić, koji su, iako nepismeni, očigledno bili prozorljivi. I mada se o Kremanskom proročanstvu mogu čuti danas mnoge, često oprečne tvrdnje, nema sumnje da su dovitljivi Kremanci uspeli da od toga naprave svojevrsni brend. Zato u Kremnama postoji i Dom proroka, koji često posećuju turisti.

Iako se originalno svedočanstvo dvojice Tarabića, prema jednoj od legendi, danas nalazi zazidano u kuću koja je ranije pripadala proti Gavrilu Popoviću, to ne sprečava ljude da tokom posete selu upoznaju bolje Tarabiće kroz postavku u brvnari, koja je jedna od atrakcija Kremana.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. septembar 2021 | 21:14

    Jednom recju MOC PRIRODE

  • Sale

    18. septembar 2021 | 10:43

    Posle onih desavanja na Cetinju otkazo sam u cars4rent i apartman u Budvi sa porodicom sam obisao Taru,Drvengrad,Gondolu na Zlatiboru super smo se proveli i odmorili.

  • Marija

    18. septembar 2021 | 08:15

    Tara,Mokra gora, Drvengrad ❤❤❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA