Vreme čitanja: oko 5 min.

Otkrijte Divčibare i pronađite svoju oazu mira

Vreme čitanja: oko 5 min.

Divčibare su idealna destinacija za vikend putovanja preko cele godine

  • 0
divcibare Foto: Pixabay.com

Divčibare su godinama možda bile nepravedno zapostavljene, ali vremena su se promenila i ako želite da pronađete Divčibare smeštaj danas je ponuda mnogo bolja nego ranije.

Ovo je planina sa velikim potencijalom za razvijanje planinskog, ali i rekreativnog turizma.

Blizina glavnog grada, prirodne lepote i netaknuta priroda nek su od glavnih atributa Divčibara.

Bilo da ste poželeli da iskoristite zimske dane na planini za skijanje, sankanje i uživanje u zimskim čarolijama ili ste jednostavno poželeli da se malo udaljite od grada i jutra provodite u miru, tišini i zelenilu bujnih divčibarskih šuma, Divčibare smeštaj danas ima dobru ponudu kapaciteta za sve uzraste.

Divčibare svake godine proširuju svoju ponudu smeštaja, te se danas tamo može uživati baš kao i u svetskim planinskim centrima.

Iz sezone u sezonu, Divčibare postaje sve popularnija i interesantnija destinacija kako domaćih, tako i stranih turista.

Divčibare su od Beograda udaljene svega 130 km i idealna su destinacija za vikend putovanja preko cele godine.

Najbliži grad je Valjevo udaljen od turističkog centra svega nekih četrdesetak kilometara.

Za one koji vole da spoje odmor sa razgledanjem kulturno-istorijskih spomenika predlažemo da potražite stan na dan Valjevo na internetu i pronađete smeštaj po vašoj meri.

Po legendi, Divčabare je svoje ime dobilo po nesrećnom događaju kada se jedna devojka utopila u reci Crna Kamenica.

Od tada je visoravan na kojoj se završila tragična sudbina mlade devojke nosi ime Devojačke bare ili Divčibare.

Čak su i naši velikani i kneževi bili oduševljeni prijatnom klimom i prirodom Divčibara, te je Miloš Obrenović lično otkupio Divčibare od Turaka oduševljen ovim po sve neobičnim mestom.

Od ranog XX veka pa sve do danas, Divčibare su omiljeno turističko mesto lokalnih stanovnika, ali i stanovnika glavnog grada naše zemlje.

Divčibare položaj

Divčibare su smeštene u centralnom delu planine Maljen.

Planinski vrhovi koji okružuju Divčibare stvaraju fantastičnu klimu i štite od vetra.

Ovde se ukrštaju putevi iz Mionice, Kaone i Požege te je povezanost sa većim gradovima izuzetno dobra, što je još jedna prednost ove velelepne visoravni koja svake godine privlači sve više turista.

Stanovnici iz glavnog grada uglavnom do Divčibara dolaze ibarskom magistralom preko Ljiga i Mionice ili preko Divaca i Mionice.

Lepote Divčibara

Divčibare priroda Foto: Mateja Beljan

Ono što najviše interesuje one koji još nisu posetili ovu magičnu destinaciju osim smeštaja na Divčibarama, jeste i šta se sve može videti i doživeti u ovom malom planinskom mestu.

Ponuda atraktivnosti je svake godine bogatija za neki novi sadržaj.

Divčibare su veoma popularne za porodice sa decom zbog brojnih staza za šetnju, sankanje, ali i avantura parka, zip line ili panoramske vožnje žičarom.

Brojne staze za šetnju i vidikovci od kojih vam zastaje dah svakako su jedan od najvećih atributa ovog mesta.

Da sve malo začine i ulepšaju staze za šetnju su veoma lepo uređene i obeležene, tako da možete čak i sami ići u avanturu.

Vidikovac Crni vrh

Na samo pola sata lagane šetnje od centra mesta čeka vas nezaboravan pogled na Ovčar, Kablar i planinu Suvobor.

Staza je uređena i prolazi kroz borovu šumu i spada u zahtevnije staze, ali ako imate dobru volju može biti prava avantura, naročito ako ste sa decom.

Do vidikovca se možete popeti i žičarom, a otkrićemo vam i malu tajnu šta vas osim zaista impozantnog pogleda čeka na vrhu: ljuljaška i drveni vidikovac na kojima imate osećaj apsolutne slobode i dodira oblaka.

Zaista neponovljivo iskustvo za sve one koji još uvek čuvaju dete i radost u sebi.

Vidikovac Kraljev sto

Zamislite velikog cara Dušana kako stoji na vrhu planine Maljen i posmatra bitku sa Mađarima. Baš po ovoj priči vidikovac je i dobio ime.

Panorama sa ovog mesta je čarobna, a tišina će u vaše srce useliti mir i spokoj.

Ovo je mesto gde sav stres nestaje, a potpuno uživanje nastaje.

Osim peške, ovaj vidikovac moguće je posetiti iznajmljenim bagijem ili turističkim vozićem koji svakoga dana saobraća iz centra Divčibara.

Vodopad Skakalo

Divčibare su poznate po brojnim izvorima čiste planinske vode, ali i po najlešem i najatraktivnijem vodopadu u našoj zemlji.

Na reci Manastirici nalazi se čuveni vodopad Skakalo.

Vodopad je visok 30 metara i čine ga prelepe kaskade koje je poseban užitak posmatrati tokom leta i kišnih dana kada je vodostaj reke viši.

Valjevo

Valjevo panorama centar grada Foto: Shutterstock

Valjevo je najbliži grad ovom turističko-planinskom centru i idealna je destinacija za one koji vole aktivan odmor uz posetu brojnih kulturno- istorijskih znamenitosti.

U njemu možete uživati u arhitekturi orijenta iz XVIII veka, ali i u evropskoj arhitekturi XIX veka.

Sam grad je sam po sebi klasičan primer srpske varošice bogate istorijom i kulturom. Tako se baš u Valjevu nalazi muzej nominovan za jednu od najboljih kulturnih institucija u Evropi.

Stan na dan Valjevo možete pronaći po odličnoj ceni čak i u samom centru grada. Odatle do Divčibara imate nešto više od pola sata vožnje i nepunih 40 kilometara.

Divčibare smeštaj

Za one koji su se ipak odlučili da svoj vikend ili odmor provedu na Divčibarama mogu da računaju na bogatu ponudu.

Divčibare smeštaj na planini ističe se svojom komfornošću i raznolikošću.

Možete da odaberete smeštaj u hotelu, apartmanima u privatnoj režiji ili čak da iznajmite čitavu vikendicu za sebe i svoje prijatelje.

Trenutno se grade i novi, moderni smeštajni kapaciteti slični onim na svetski poznatim odmaralištima u svetu.

Nekada je smeštaj na Divčibarama imao oskudnu ponudu od nekoliko hotela i par odmarališta, danas je situacija mnogo drugačija i možete uživati u svim pogodnostima kako hotelskog tako i privatnog smeštaja apartmanskog tipa.

Za one koji žele da osete pravi duh ovog kraja, u ponudi Divčibare smeštaj je moguć i u seoskim domaćinstvima po svačijem ukusu uz dobru domaću hranu i specijalitete ovog kraja Srbije.

Ukoliko se još uvek dvoumite da li da za sledeću destinaciju odaberete Divčibare, nemojte!

Ono danas zaista ima šta da vam ponudi, a čak i ako zanemarimo smeštajne kapacitete i atraktivne sadržaje svakako je sam boravak u ovom raju netaknute prilike sam po sebi dovoljan razlog da posetite Divčibare.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA