≫ 

Lazarev kanjon je najdublji i najduži kanjon u istočnoj Srbiji: Ovo mesto je nemoguće špijunirati

Iako nedovoljno istražen, Lazarev kanjon privlači brojne avanturiste. Ovih dana je grupa Kraljevčana upoznala lepote ovog dela naše zemlje

  • 0
Lazarev kanjon, Srbija Foto: Ustupljene fotografije/Sanja Stevanović

Ne samo da je najduži kanjon na području istočne Srbije, već se Lazarev kanjon smatra i najdubljim u tom delu naše zemlje. Nalazi se na par kilometara od sela Zlot, u okolini Bora.

Zbog karakteristika terena, kao i činjenice da je poznat po okomitim liticama, ovaj predeo neverovatne lepote do danas nije dovoljno istražen.

Ipak, to ne sprečava avanturiste i planinare da se upute u pohode Lazarevom kanjonu.

Ko je bio Lazar po kome je nazvan kanjon?

Izuzev kanjona, tu se nalazi i istoimena pećina koja je 1949. godine okarakterisana kao spomenik prirode i nalazi se pod zaštitom. Objektom geonasleđa Republike Srbije proglašena je 2005. godine. Upravo je Lazareva pećina jedna od najvećih znamenitosti u kanjonu. I ona i kanjon nazvani su po srpskom caru Lazaru.

Naime, smatra se da su srpski ratnici nakon Maričke bitke, 1371. godine upravo u ovom kraju stali da odmore. Bili su to konjanici srpskog kneza. I po njima bi nazvan i kanjon i pećina. 

Takođe postoje indicije da su se hajduci tog kraja skrivali od turskih progonitelja upravo na području kanjona. Budući da je tada bio još više nepristupačan, to su se smatrali spašenim čim bi kročili na područje današnjeg Lazarevog kanjona.

Lazarevom kanjonu u pohode

Grupa Kraljevčana se ovih dana uputila u poduhvat upoznavanja lepota Lazarevog kanjona. Kao i kada su se Sanja Stevanović i njeni prijatelji odlučili za Vidovdanski noćni uspon na Rtanj, tako su i sada na ideju došli spontano.

- U Lazarev kanjon smo krenuli bez vodiča i dobro smo se snašli - kaže Sanja Stevanović za Telegraf.

- Bilo je deonica na kojima je bilo odrona, pa smo ih malo teže prošli. Ali isplatilo se. Koliko smo dobro prošli, tri drugara i ja smo shvatili tek kada smo izašli iz kanjona, s obzirom na poskoke, odrone i magnetnu anomaliju.

Istini za volju, prilikom ovog zanimljivog putešestvija videli su samo dve zmije, iako se područje Lazarevog kanjona smatra najvećim staništem poskoka u našoj zemlji. Ali, na svu sreću, ekipa koja je krenula da istraži Lazarev kanjon nije imala neprijatnih situacija po tom pitanju.

Uprkos takozvanoj Zlotskoj geomagnetnoj anomaliji, po kojoj je područje poznato, Sanja i njeni prijatelji nisu osetili nikakve promene.

Podsećanja radi, Zlotska geomagnetna anomalija je karakteristična za područje planine Rtanj, koja se nalazi na oko 20 kilometara udaljenosti od Lazarevog kanjona. U pitanju je geomagnetna anomalija, koja zbog izuzetno jakog magnetizma dovodi do ometanja magnetnog toka u pravcu sever-jug. Zanimljivo je da je oblast pored geomagnetskih anomalija nemoguće špijunirati, jer imaju prirodnu zaštitu. Jedna od najpoznatijih geomagnetnih anomalija je i Brazilska, koja se proteže i na području Atlantskog okeana, te čuvenog Bermudskog trougla.

- Samim tim što je nedovoljno istražen, Lazarev kanjon me je oduševio. Deluje moćno i drugačiji je od svega što sam do sada imala prilike da vidim. Netaknuta priroda, pećine i stogodišnje drveće u kanjonu, deluju u isto vreme i jezivo i fascinantno – zaključuje naša sagovornica.

Video: Kuće od blata niču u kanjonu Đetinje: Novi arheološki park, otkriva tajne neolitskog života

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA