≫ 

U manastiru Temska nekad je bila škola: Danas se ovde spravljaju nadaleko čuveni melemi

Tokom bogate istorije, manastir koji se nalazi u blizini Pirota nekoliko puta je stradao i bio obnavljan

  • 0
manastir Temska Sveti Đorđe Foto: Shutterstock.com

Posvećen svetom Georgiju, manastir Temska nalazi se u ataru istoimenog pirotskog sela. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i od grada Pirota je udaljen oko 20 kilometara.

Nadomak ove svetinje protiče reka Temštica, koja upotpunjuje celokupan predeo. Od 1948. godine manastir Temska nalazi se pod zaštitom države.

U davna vremena se nedaleko od današnje svetinje nalazio stari grad Temac. Pretpostavlja se da je upravo po njemu nazvan i manastir, i selo, i reka koja u blizini protiče.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Манастир Свети Ђорђе - Темска (@manastirtemska)

Bogata istorija svetinje

Poznato je da su ktitori bili braća Dejanović, te da su svoju zadužbinu nadomak današnjeg Pirota podigli u 14. veku na temeljima pređašnje svetinje, koja je tu najverovatnije bila izgrađena oko tri veka ranije.

Prvobitno je manastir bio muški. Tokom 16. veka tu su podignuta i dva konačišta, a kasnije još dva. Manastir je obnovljen 1655. godine, o čemu svedoči i natpis očuvan u priprati manastirske crkve. Na samom kraju 17. veka, 1699. godine iguman Partenije još jednom je pristupio obnovi zdanja. Tada je podigao i česmu, koja i danas postoji.

U drugoj polovini 19. veka manastir je postradao, kada su Čerkezi ubili i bolesnog kaluđera koji je obitavao u to vreme u svetinji.

Iako nije potpuno zapusteo, tokom narednog perioda je u manastiru uglavnom boravio po jedan kaluđer. Uz to, na osnovu izveštaja o manastirskim posedima u to vreme se može zaključiti da je manastirsko zdanje bilo prilično siromašno.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Манастир Свети Ђорђе - Темска (@manastirtemska)

Tadašnji starešina manastira Temska, otac Nikon, inače poreklom Rus, bio je optužen 1927. godine za proneveru obveznica ratne štete. Ipak, zaključak suđenja je da je to učinio iz najbolje namere, pa je bio oslobođen.

Samo godinu dana kasnije, posle Oktobarske revolucije u Rusiji, u ovu srpsku svetinju pristiglo je oko 40 ruskih monahinja. Upravo od te 1928. godine manastir Temska postaje ženski i tako ostaje do današnjih dana. Mati Efrosinija Rosić se danas nalazi na čelu sestrinstva.

Zanimljivosti o manastiru Temska

Kada je 1836. godine iz manastira Hilandar na Svetoj Gori u Temsku došao jeromonah Ćesarije, otpočeo je rad na opismenjavanju lokalnog stanovništva. Tada je u manastiru funkcionisala i škola, da bi ubrzo pristigao i školovani učitelj, koji je jeromonahu pomagao u nastavnim aktivnostima.

Nakon što je u selu Temska otvorena prva škola 1892. godine, škola pri crkvi biva zatvorena. Nedugo nakon toga su turske snage zaposele manastir, a kasnije ga i zapalile, dok su i jeromonaha Ćesarija i učitelja pogubili.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Манастир Свети Ђорђе - Темска (@manastirtemska)

Kapetan Milan Karanović stradao je u borbama za oslobođenje Pirota, tokom srpsko-turskog rata. Poginuo je 13. decembra 1877. godine u ataru sela Nišor. Sahranjen je u manastirskoj porti. Pukovnik Ljubomir Nenadović, koji je bio komandant vojske Druge Šumadijske divizije, zajedno sa vojnicima postavio je obeležje nad kapetanovom humkom u vidu drvenog krsta.

Danas je manastir Temska nadaleko poznat i po aktivnostima sestrinstva, koje pravi meleme protiv raznih oboljenja. Melemi su na bazi lekovitih trava koje rastu u netaknutoj prirodi i mnogima su pomogli da se reše promena na koži.

Video: Da li biste se osamili crkvi na vrhu litice od 40m: Na Stubu života veruje se da ste bliži Bogu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA