≫ 

Ove srpske banje su pravi melem za reumatizam: I rimski legionari su se u njima lečili

U našoj zemlji, na svu sreću postoje mnoge banje. Čak istorijski podaci pokazuju da su rimski legionari u davna vremena urpavo u nekim od, danas poznatih banjskih lečilišta, dolazili da se okrepe

  • 9
Vrnjacka Banja Foto: Oksana Skendžić

Mnogi od nas pamte odlaske svojih baka i deka u banje. Čini se da je to bilo nezaobilazno u mnogim porodicama. A onda bi se odande vratili potpuno oporavljeni.

Da je boravak u banjama blagotvoran za ceo organizam uopšte nema spora. Zato i ne čudi što se banje sve više nalaze na lista odabranih destinacija za odmor, čak i za mlađu populaciju, ali i porodice sa decom. A, kada se uzme u obzir uređenost pojedinih banja i u našoj i u zemljama okruženja, jasno je zbog čega su toliko popularne.

Ipak, najčešće je asocijacija mnogih na banje neko oboljenje i oporavak od njega. A nekako se u većini slučajeva pominju reumatska oboljenja, budući da lekovita termomineralna voda i banjski vazduh na njih naročito blagotvorno deluju.

Prolom Banja, foto screenshot Youtube/Miloš Urukalo Prolom Banja, foto screenshot Youtube/Miloš Urukalo

U našoj zemlji, na svu sreću postoje mnoge banje. Čak istorijski podaci pokazuju da su rimski legionari u davna vremena upravo u nekim od, danas poznatih banjskih lečilišta, dolazili da se okrepe. Mnoge od banja su namenjene upravo osobama koje muče reumatski problemi.

Nije baš jednostavno nabrojati sve srpske banje, u kojima je moguće naći pomoć kod bolesti zglobova i kostiju, te reume, ali među najpoznatijima su Vrnjačka, Bukovička, Atomska i banja Junaković, te banje Vrdnik i Kanjiža, Sijarinska, Mataruška i Prolom banja. Ne treba zaboraviti ni Ovčarsku, banje Rusanda i Palić, kao ni Bujanovačku, Gamzigradsku i Vranjsku, te Bogutovačku, Ribarsku, Selters, Jošaničku i druge.

Vrnjačka banja

Najpoznatija, a možda i najposećenija banja u Srbiji odličan je izbor za obolele od reumatizma, ali i oboljenja žuči, te organa za varenje i šećerne bolesti.

S obzirom na to da je u pitanju vazdušna banja, nema sumnje da boravak u Vrnjačkoj banji pomaže mnogima za oporavak organizma nakon stresa.

Sokobanja

Iako pomaže i obolelima od reumatizma i drugih degenerativnih oboljenja, ova banja je poznata kao mesto za oporavak, generalno, ali i nakon određenih bolesti i stanja.

Okružena je brojnim planinama i nalazi se na nadmorskoj visini od 400 metara. Poznata je po lekovitim vodama, ali i po odličnom kvalitetu vazduha, pe se smatra i vazdušnom banjom.

Prolom banja

Oko 20 kilometara je ova čuvena banja udaljena od Kuršumlije. Zvanično je proglašena banjskim lečilištem 1977. godine, pa se u tom smsilu smatra mladom.

Iako je mnogima poznatija po Prolom vodi, ovde se sa uspehom oporavljaju pacijenti koji pate od vanzglobnog reumatizma, ali i oni koji imaju problem sa kožom, krvnim sudovima, organizama za varenje, te sa oboljenjima bubrega i mokraćnih puteva.

Banja Vrdnik

Na južnoj strani Fruške Gore, smeštena je banja, ali i istoimeni manastir. Izvor termalne i izvor kisele vode su ono što čini osobenost ovog lečilišta.

Jedna je od boljih banja za lečenje reumatizma.

Ribarska banja

Nalazi se na oko 30 kilometara od Kruševca, na padinama Velikog Jastrepca. U njoj postoji ukupno šest izvora lekovite termomineralne vode.

Posetioci Zavoda za rehabilitaciju imaju mogućnost da koriste različite terapije i tretmane, koji su mahom usmereni na sanaciju degenerativnih oboljenja.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baka

    8. oktobar 2021 | 21:09

    Koviljacu ste zaboravili.

  • DARKO 100%

    8. oktobar 2021 | 21:13

    Mi sve imamo ali neznamo da cenimo,sve smo izokrenuli bezobrazluku i bahatoscu tako se svugde ponasamo gde godj odemo,

  • Slađa

    8. oktobar 2021 | 21:09

    A obrenovačka banja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA