≫ 

Banja u kojoj se nalaze blago radioaktivne vode: Kome pogoduje lečenje u Gornjoj Trepči

Analize voda Atomske banje pokazuju da boravak u ovom lečilištu najpre pomaže obolelila od nervnih i gastrointestinalnih oboljenja, a pomažu i kod drugi bolesti i stanja

  • 0
Banja Gornja Trepča Lečilište koje postoji već 130 godina / foto: RINA

Smešteno između tri grada, Kraljeva, Čačka i Gornjeg Milanovca, na nadmorskoj visini od 460 metara leži lečilište, jedinstveno u našoj zemlji. Gotovo netaknuta priroda, bogata šumama i lekovite vode, čine Atomsku banju Gornja Trepča idealnom za odmor i rehabilitaciju.

Šume hrasta, lipe, cera i bukve, ali i drugog listopadnog i četinarskog drveža, te umereno-kontinentalna klima, koja ovde preovlađuje, u kombinaciji sa izvorima lekovite, blago radioaktivne vode, čine ovu banju odličnim izborom ne samo za oporavak nakon različitih bolesti i stanja, nego i za oporavak od užurbanog gradskog života.

Kao i mnoga banjska lečilišta širom Srbije, tako je i ova bila poznata još u doba kada su Rimljani vladali tim područjem.

Blago radioaktivne vode

Iako je radioaktivnost mnogima asocijacija na nešto negativno, činjenica da je u termalnim vodama banje Gornja Trepča otkriven i element cezijum, ali i drugi blago radioaktivni elementi, dovela je do toga da ovo lečilište bude proglašeno atomskom banjom.

Vrlo rano se počelo sa istraživanjima kvaliteta vode u ovoj banji. Zabeležena su prva istraživanja još 1904. godine. Utvrđeno je da je u pitanju blago radioaktivna voda, bogata kalijumom, kalcijumom i natrijumom, te gvožđem, manganom i barijumom. U vodama Gornje Trepče ima i sumpora, nikla i hroma, ali i olova i bakra, te aluminijuma i vrlo retkih elemenata, poput cezijuma, urana, litijuma i radijuma, te vanadijuma, stroncijuma, radona i rubidijuma, koji su i zaslužni za naziv koji nosi.

Atomska banja Gornja Trepča; Foto RINA Atomska banja Gornja Trepča; Foto RINA

Kome pogoduje lečenje u Atomskoj banji Gornja Trepča?

Prilikom analize sastava voda u ovoj banji došlo se do zaključka da ona pogoduje najpre osobama koje pate od nervnih bolesti, a zatim i svima onima koji imaju povrede ili oboljenja mišića.

Boravak u ovom lečilištu naročito pogoduje osobama koje imaju hronične inflamatorne i degenerativne reumatske bolesti. Takođe, vode Gornje Trepče pozitivno utiču i na metaboličke reumatske bolesti, poput gihta, ali i na vanzglobni reumatizam, te na bolesti centralnog nervnog sistema. Sem obolelima od multiple skleroze, boravak i terapije u ovoj banji pomažu i osobama, koje pate od distrofije i cerebralne paralize, kao i onima kojima su dijagnostikovane bolesti perifernog nervnog sistema.

Pored svega toga, osobe koje pate od hroničnog gastritisa i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, te kod kojih je dijagnostikovano određeno oboljenje krvnih sudova će sasvim sigurno osetiti značajne benefite nakon specijalizovanih tretmana, koji se sprovode u ovom banjskom lečilištu.

Cene u Atomskoj banji

Smeštaj u odabranoj smeštajnoj jedinici banjskog lečilišta Gornja Trepča i tri obroka u stacionaru košta 4.370 dinara u jednokrevetnoj sobi po osobi, odnosno 3.290 dinara u dvokrevetnoj sobi. Ukoliko se neko ne odluči za standardnu sobu, već za boravak u apartmanu, odnosno studiju, cena na dnevnom nivou je između 3.350 i 4.800 dinara, u zavisnosti od vrste studija.

Od 3.990 do 7.990 dinara se kreću cene smeštaja u standardnim sobama u objektu „Vujan“ u Atomskoj banji Gornja Trepča, dok se od 3.460 do 10.400 dinara kreću cene smeštaja u istom objektu, ali u apartmanima.

Između 5.990 i 17.980 dinara košta smeštaj u luks vili „Bukovik“.

Ukoliko se neko odluči za dnevni boravak, koji podrazumeva samo uslugu smeštaja u standardnim sobama objekta „Vujan“, cena po osobi iznosi 3.000 dinara. Dnevni boravak podrazumeva uslugu smeštaja u pomenutom objektu, u periodu između 12 i 20h u toku izabranog dana.

Video: Korona ne može protiv srpskih običaja, Ovčar Banja krcata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA