≫ 

Jedna od najmlađih banja u Srbiji: Ovde se posetioci uspešno oporavljaju posle povreda

Boravak u banji Junaković pogoduje i svima koji pate od neuroloških oboljenja, reumatizma i drugih bolesti

  • 10

Uz Park šumu Junaković, na nešto manje od 5 kilometara udaljenosti od Apatina, nalazi se banjsko lečilište staro više od jednog veka.

Uprkos tome što su analize lekovite vode banje Junaković prvi put izvršene još 1914. godine, rehabilitaciono-rekreacioni centar je izgrađen tek 1983. godine.

Iz tog razloga se često navodi da je banja Junaković jedna od najmlađih u našoj zemlji.

Zašto posetiti banju Junaković?

 

U mađarskoj prestonici je prvi put pre više od jednog veka izvršena stručna analiza vode sa ovog područja. Uzorak je uzet iz sela Prigrevica, budući da se smatralo da su vode iz podzemnih toplih jezera lekovite. Rezultati su pokazali da se radi o izuzetno kvalitetnoj vodi, bogatoj mineralima, alkalima i sulfatima, te mnogim drugim elementima, koji pomažu kod različitih bolesti i stanja.

Banja Junaković

Foto: Facebook/Banja Junaković Apatin/milos.vukelic.studio.trojka

Najpre osobe koje imaju reumatizam osećaju blagodeti nakon boravka u ovoj banji. Zahvaljujući sastavu vode, ali i tretmanima koji su u njoj dostupni, banja Junaković pomaže i obolelima od različitih ortopedskih i neuroloških oboljenja.

Sem zbog lečenja operisanih i neoperisanih sportskih povreda, u ovoj banji borave i mnogi kod kojih je dijagnostikovano oboljenje zglobova i kostiju, te osobe koje imaju različite povrede kostiju ili zglobova. Posebno se boravak u banji Junaković preporučuje osobama koje pate od anomalija nervnog sistema, te od oboljenja i centralnog i perifernog motornog neurona.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu banje, kontraidikacije za boravak u lečilištu su maligna oboljenja sa metastazama, teška oboljenja srca i akutna infektivna oboljenja, te izrazito povišen krvni pritisak.

Cene u najmlađoj srpskoj banji

 

Iako banju Junaković najčešće posećuju ljudi u želji da poboljšaju stanje svog zdravlja korišćenjem brojnih terapija koje su u ponudi, ovde je moguće doći i samo zarad odmora.

Poznato je da u okviru banjskog kompleksa postoje i otvoreni bazeni, koje mogu da posećuju svi. Jedino ograničenje se tiče posetilaca uzrasta do 14 godina, kojima je ulaz na otvorene bazene zabranjen bez pratnje odrasle osobe, odnosno punoletne.

Takođe, deca do 7 godina starosti imaju pravo da besplatno koriste otvorene bazene banjskog kompleksa. Odrasli posetioci tokom sezone plaćaju celodnevnu ulaznicu 300 dinara, dok je za sto dinara niža cena poludnevne.

Za penzionere je cena 200, odnosno 150 dinara ukoliko otvorene bazene posećuju u periodu od 16:30 do 19 časova. Još je niža cena dnevne, odnosno poludnevne ulaznice za studente i decu školskog uzrasta i iznosi 150, odnosno 100 dinara.

Ukoliko gosti žele da iznajme ležaljku dok u toku letnje sezone borave na otvorenim bazenima banje Junaković, to će ih koštati 100 dinara.

Što se smeštaja tiče, prema trenutno aktuelnom cenovniku, po osobi usluga smeštaja, uz noćenje sa doručkom se kreće od 1.450 do 2.050 dinara, sve u zavisnosti od tipa izabranog smeštaja, odnosno bloka. Gosti koji se odluče za uslugu polupansiona će platiti između 1.850 i 2.550 dinara. U navedene cene je uračunato korišćenje zatvorenog bazena, koji je napunjen lekovitom termomineralnom vodom, ali nisu uračunate boravišna taksa i osiguranje.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kocijas

    16. oktobar 2021 | 19:45

    Pre 28 godina sam bio u toj banji posle jedne operacije noge, na oporavku a tamo je bilo 90% zena koje nisu mogle da zatrudne. Raj na planeti.

  • Jekana

    16. oktobar 2021 | 23:09

    Posetite banju Jukanovic jer ste jednu od starijih lecilista tog tipa upropastili! Mataruska Banja otpisana ali eto sve druge zive!

  • Bravo

    16. oktobar 2021 | 22:10

    ...za tekst.Tako treba,da promovišemo nasa blaga:banje,etno sela,jezera, pecine privatni smeštaj.To i,poljoprivreda da opstanu Srpski vredni domaćini.Imamo ministarku za turizam a ne posećuje ništa od gore navedenog da rešava probleme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA