≫ 

Podno Cera pastiri su slučajno otkrili lekovito blato: Danas je tu čuvena banja

Lekovite vode banje Badanja pomažu kod reumatskih i ginekoloških oboljenja, anemije i nakon oporavka od trauma i povreda

  • 2
Banja Badanja je banja na planini Cer. Foto: Wikipedia/Ванилица

Banjsko lečilište u podnožju planine Cer, u Mačvanskom okrugu, prema narodnom predanju, otkriveno je sasvim slučajno. Godinama kasnije su sprovedena istraživanja, koja su doprinela razvoju banje Badanja.

Na prvom mestu, poznata je kao lečilište za reumatska oboljenja. Takođe, termomineralne vode ove banje uspešno leče i različita ginekološka oboljenja, te pomažu nakon trauma i povreda.

Okolina ovog banjskog lečilišta je takođe interesantna. Osim Staze zdravlja, koja nudi posetiocima mogućnost upoznavanja prirodnih lepota, u blizini su i manastir Tronoša, Tekeriš i Tršić, te Loznica i planina Cer. Ostaci srednjevekovnih gradova, Trojanovog i Kosaninovog takođe se nalaze u blizini, kao i Čokešina, poznata po bici u kojoj su srpski ustanici uspeli da poraze turske osvajače.

Banja Badanja je banja na planini Cer. Foto: Wikipedia/Ванилица

Čudesno otkriće lekovite vode

Iako zvanični podaci pokazuju da je 1889. godina bila prelomna za razvoj ovog banjskog lečilišta, za otkriće lekovitih voda vezana je legenda koja datira mnogo ranije.

Kada su jednom prilikom lokalni pastiri napasali stoku na mestu na kome se danas nalazi ovo banjsko lečilište, primetili su da se životinje rado valjaju u blatu. Tada se, kaže predanje, dogodilo pravo čudo pred njihovim očima. Životinje koje su padale pred njima od nemoći, nakon valjanja u blatu su bile gotovo potpuno okrepljene.

Banja Badanja je banja na planini Cer. Foto: Wikipedia/Ванилица

Bila istinita legenda ili ne, tek vremenom se došlo do otkrića lekovitosti vode na izvorima banje Badanja.

Banja u podnožju planine Cer

U ataru naselja Donja Bresnica, koje teritorijalno pripada Loznici i u kome živi tek nekoliko stotina ljudi, nalazi se danas ovo sve poznatije banjsko lečilište. Naselje se nalazi na 180 metara nadmorske visine.

Smatra se da je banja nazvana po badnju, to jest cevi koja je bila izrađena od šupljeg drveta i koja je korišćena kako bi voda tekla prema vodenici, odnosno vodeničkom točku.

Banja Badanja je banja na planini Cer. Foto: Wikipedia/Ванилица

Dva su izvora lekovite, termomineralne vode u ovoj banji. Voda sa visokim sadržajem sumpor-vodonika, u kojoj ima gvožđa, izvire iz Gvozdenog izvora i dostiže temperaturu od 15 stepeni. U njoj ima i amonijaka, zatim rastvorenog ugljen-monoksida i azota. Izuzetno hladna voda izvire sa izvora Gvozdene vode, poznatog i kao Crvena voda, i u njoj je prisutna povišena radiokaktivnost.

Osim obolelima od artritisa i reumatskih oboljenja, termalne vode banje Badanja pomažu i kod određenih ginekoloških oboljenja, te utiču pozitivno na oporavak od različitih povreda i trauma. Posebno je dobro za anemiju, ali i različita stomačna oboljenja koristiti vodu sa izvora Crvena voda.

Video: Ljudi se kupaju u blatu u sred Ovče

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    18. oktobar 2021 | 18:18

    Banja Badanja se nalazi u ataru naselja (sela) Donja Badanja a ne ataru naselja Donja Bresnica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA