≫ 

Grad u Srbiji koji je 200 puta menjao ime: Ovde se nalazi spomenik posvećen vodoinstalateru

Iako u samom gradu postoje brojne znamenitosti, budući da je u pitanju grad bogate i duge istorije, nema sumnje da je Palićko jezero, koje se nalazi u blizini, proslavilo Suboticu

  • 2
Subotica panorama grada Foto: Shutterstock

Smeštena na samom severu naše zemlje, u neposrednoj blizini mađarske granice, Subotica se smatra centrom Severnobačkog okruga. Po ukupnom broju stanovnika nalazi se na drugom mestu na teritoriji Vojvodine, odmah iza Novog Sada.

Iako u samom gradu postoje brojne znamenitosti, budući da je u pitanju grad bogate i duge istorije, nema sumnje da je Palićko jezero, koje se nalazi u blizini, proslavilo Suboticu.

Interesantan je podatak da je zabeleženo čak oko 200 različitih naziva koji su tokom duge istorije grada korišćeni. Kako se radi o multinacionalnom okruženju, taj podatak i ne bi trebalo da čudi, jer su brojne etničke zajednice imenovale grad u skladu sa svojim etničkim identitetom.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Visit Subotica (@visitsubotica)

Zanimljiva arhitektura

Osnovna karakteristika mnogih subotičkih zdanja jeste prepoznatljiva arhitektura secesije. Posebno je interesantna Gradska kuća koja je jedan od simbola grada, ali i Rajhlova palata, specifične po prepoznatljivim ukrasima Žolnai keramike, izrađene u mađarskom gradu Pečuju.

Palata austrougarske banke, zgrada nekadašnje Štedionice Narodne banke, poznata kao Žuta kuća i vila Konen, skrivena u Velikom parku, tek su neke od interesantnih građevina koje treba videti prilikom posete Subotici.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Visit Subotica (@visitsubotica)

Ništa manje zanimljivi nisu ni trgovi. Sem centralnog Trga slobode, tu su i Trg Svete Terezije, kojim dominira katedrala sagrađena u drugoj polovini 18. veka, kao i Trg republike, te Trg cara Jovana Nenada.

U Subotici se nalaze i brojni spomenici. Onaj posvećen Jovanu Nenadu i Svetom trojstvu, te Matiji Korvini tek su neki od njih. Osnivaču prvog putujućeg bioskopa na području tadašnje Austrougarske, Aleksandru Lifki, takođe je posvećen jedan od subotičkih spomenika.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Visit Subotica (@visitsubotica)

U Ulici Dimitrija Tucovića nalazi se spomenik koji je po svemu specifičan. U pitanju je spomenik neznanom vodoinstalateru.

Svetinje za sve vernike

Ne samo da je u pitanju grad u kome žive različite verske zajednice, već i u Subotici nesmetano žive građani koji ispovedaju drugačiju veru. I svi oni imaju verske objekte u kojima to mogu činiti nesmetano.

Izuzev srpske pravoslavne crkve, koja je posvećena Vaznesenju Gospodnjem, te one posvećene Svetom Dimitriji, u Subotici postoji i jevrejska sinagoga, poznata kao Mala sinagoga. Na mestu na kome se nalazila subotička tvrđava, danas se nalazi Franjevačka crkva i samostan. U prvoj polovini 15. veka podignuta je svetinja posvećena Svetom Mihajlu. Na magistralnom putu prema Budimpešti nalazi se Muhadžir džamija, izgrađena početkom ovog veka, koja je otvorena u vreme predviđeno za molitvu.

Ne propustite Palićko jezero

Jedna od izuzetno popularnih destinacija, Palićko jezero se nalazi na oko 20 minuta vožnje od grada. Posebno je atraktivno za posetu u toku leta.

Šetalište uz samo jezero idealno je za odmor i rekreaciju. Nadaleko je čuven i Palićki zoološki vrt. Ne samo da posetioci mogu uživati u cvetnim lejama, po kojima je poznat, već i u otvorenom konceptu, gde je životinjama pružen maksimalan komfor.

Video: Cene nekretnina u Subotici ostale iste, a potražnja opala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lep

    25. oktobar 2021 | 12:04

    grad. Zaista vredan obilaska. Bila sam sa đacima na ekskurziji pre 3 godine. Zaista su mi se dopali i grad i Palićko jezero.

  • NBG

    25. oktobar 2021 | 10:25

    Najlepši srpski grad!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA