≫ 

Ceremošnja je jedna od najlepših pećina u Srbiji: Njen simbol je magična Lepa Vlajna

U pećini se nalazi pet celina i u njoj je nemoguće da se izgubite

  • 0
Pećina Ceremošnja Foto: Wikimedia/Geograf208

Manje od 20 kilometara deli Kučevo i selo Ceremošnju, u čijem se ataru nalazi jedna od najlepših pećina na našim prostorima. Na obroncima Velikog Štubeja, najvišeg vrha Homoljskih planina, nalazi se ovo čudo prirode.

Za Spomenik prirode pećina Ceremošnja proglašena je 2007. godine. Od tada se nalazi pod zaštitom države kao prirodno dobro.

Pored toga što zbog bogatog pećinskog nakita Ceremošnja slovi za najlepšu u našoj zemlji, naročito je interesantna i njena okolina. Izuzev Homoljskih planina koje plene svojom lepotom, tu su i druge pećine. Iako su možda manje poznate, Bisina i Golubanjska, kao i Ravništarka i Bigar pećina nalaze se u blizini Ceremošnje.

Pećina Ceremošnja Foto: Wikimedia/Cedomir Zarkovic

Jovanova pećina

Iako je do sada opšteprihvaćen naziv Ceremošnja, budući da se nalazi u ataru istoimenog homoljskog sela, pećina je poznata i kao Jovanova. Nekada je mesto na kome je pećina otkrivena pripadalo Jovanu Grujiću, pa otuda i takav naziv.

Staza koja vodi kroz pećinu je kružna i jednosmerna.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели slicanslicnomraduje (@slicanslicnomraduje)

Izuzev ulaznog kanala, u ovoj pećini se izdvaja još pet celina. Najbogatija pećinskim nakitom je celina poznata kao dvorana Arena, koja svoj naziv duguje amfitetaralnom obliku. Širine je između 40 i 50 metara, a u najvišem delu dostiže 24 metra.

Upravo u toj dvorani se može videti i najatraktivniji pećinski nakit, ali i oblici kojima su dati zanimljivi nazivi. Posetioci mogu uživati u lepoti stuba od kristala, snežno-bele boje, poznatog kao Lepa Vlajna. Simbol pećine Ceremošnja je i stub poznat kao „Na večnoj straži“, zatim dva pećinska stuba spiralnog oblika, koja su vremenom srasla i simbolično nazvana „Drugovi“, kao i stalagmit poznat pod nazivom „Mladoženja“.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Zoran - reparacija plastike (@zoranbobinac)

Iz te dvorane se kroz otvor nazvan „Dveri“ ulazi u Ponorsku dvoranu. I ona svoj naziv duguje karakteristikama pećine, budući da se upravo u toj dvorani, dugoj 36 i širokoj 18 metara nalazi ponor. Trakasti bigar zaslužan je za formiranje polulopte, nazvane „Raspukla sfera“. Posebno je zanimljivo što je u pitanju formacija poluprečnika do četiri metra, koju karakterišu odvojeni sferni komadi i različite boje.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
@tam_gru_ је поделио/ла објаву

U Andezitsku dvoranu se takođe ulazi iz Arene. Budući da se u njoj nalazi velika količina vulkanske stene andezit, otuda i potiče njen naziv. Najzanimljiviji deo dvorane, duge 60 i široke između 15 i 20 metara jeste grupa stalagmita, neobičnog oblika, nazvana „Krajputaši“.

Počev od mesta na kome se nalazi ukras poznat kao Lepa Vlajna nalazi se Južni kanal. Dužine je oko 108 metara i karakterišu je slepi kanali u dužini od oko 170 metara.

Pećina Ceremošnja Foto: Wikimedia/Geograf208

Šta treba da znate pre posete Ceremošnji?

Doktor Branko Gavela je istraživao ovu pećinu i zaslužan je za otkriće ostataka pećinskog medveda koji je ovde obitavao pre oko 100.000 godina.

Budući otvorena, u pećini Ceremošnja primetni su i spoljni uticaji. Relativna vlažnost vazduha je visoka, pa tokom leta iznosi oko 70%, a u toku zimskih meseci se bliži 80%. Temperatura u pećini tokom zime je oko šest stepeni, pa treba pripremiti odgovarajuću odeću prilikom posete.

U neposrednoj blizini nalazi se i pećina Bigar. Postoje pretpostavke da su pećinski kanali jedne i druge povezani, ali o tome nema relevantnih dokaza.

Video: Snežana sa sedam patuljaka, čika Ljuba sa mačkama i palma u saksiji: Srpska pećina koja krije blago

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA