• 2

Kako je Kopaonik postao raj za skijaše? Zaboravljeni detalji istorije "sunčane planine"

Na ovoj srpskoj planini postoje 32 vrha, od kojih je najpoznatiji Pančićev vrh na 2.017 metara nadmorske visine

  • 2
Foto: Ivan Strahinić

Čim krenu hladniji dani, planiranje zimskog odmora u Srbiji najčešće se svodi na izbor između dve planine – Zlatibora i Kopaonika.

Obe planine odavno su poznate kao izvanredni turistički centri sa brojnim sadržajima koji zadovoljavaju ukuse pripadnika svih generacija.

Ipak, malo je više onih koji će reći da je Kopaonik „za koplje ispred“ Zlatibora, a kao razloge navode činjenicu da je ova planina najveće skijalište u Srbiji, da je noćni život bogatiji i da je, na kraju, odavno postalo stvar prestiža boraviti na ovoj srpskoj planinskoj lepotici.

Pune četiri decenije Kopaonik ima status međunarodnog skijaškog centra koji mu je dodelila Međunarodna skijaška federacija. Ali, malo je onih koji znaju da je prvi kurs skijanja na Kopaoniku održan davne 1935. godine, kada je doneta odluka o izgradnji prvog planinarskog doma u ovom delu Srbije. Skijaška takmičenja održavana su sve do 1941, kada je planinarski dom razrušen.

Prvi ski-lift na Kopaoniku izgrađen je 1964, a danas postoje 23 ski-žičare i staze; ono što ovu planinu razlikuje od većine ski-centara je činjenica da se smeštajni kapaciteti nalaze uz postojeći sistem staza i žičara, pa je samim tim odmor lagodniji.

Snoubord park, osvetljena staza za noćno skijanje, ski-topovi za veštački sneg, bob-staza na šinama..., samo su neki od sadržaja kojim se mogu podičiti "srebrna planina" ili "sunčana planina", kako Kopaonik kolokvijalno zovu turisti.

Da li ćete ove zime posetiti Kopaonik? Podelite sa nama kroz komentare.

Foto: Ivan Strahinic

Video: Skijanje u aprilu na Kopaoniku

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • ON

    27. novembar 2021. | 18:46

    Hocu čim dobijem 7 NA LOTU...

    Podelite komentar