• 3
 ≫ 

Crni vodeni bik - glasnik promena na Vlasinskom jezeru: Legenda koja živi vekovima

 ≫ 

Neman koja je izranjala iz jezera i gutala stada stoke "preko noći" se, kaže narodno predanje, preobratila i oglašavala rikom svaki put kad bi se nad ovim delom Srbije nadvilo neko zlo

  • 3
Vlasinsko jezero 365 dana kroz Srbiju Foto: Ivan Strahinić
Foto: Ivan Strahinić

Vlasinsko jezero je najveće veštačko jezero u Srbiji i ujedno jezero na najvišoj nadmorskoj visini u našoj zemlji.

Ipak, ono što Vlasinsko jezero razlikuje od ostalih jezera u Srbiji su takozvana plutajuća ostrva, nastala od podvodnog biljnog sveta izraslog na tresetu. Na ovim ostrvima izrasle su vrbe i breze. Pored plutajućih ostrva, na Vlasinskom jezeru postoje i dva statična – Stratorija i Dugi del.

Pored ovog fenomena, Vlasinsko jezero prati legenda o crnom vodenom biku koji je, prema narodnom predanju, bio glasnik velikih promena u ovom delu Srbije.

Po legendi, na mestu današnjeg jezera nekada se nalazila močvara koja je ličila na veliku zelenu livadu. Ali, kako bi koje stado krupne stoke zalutalo u ovaj deo Vlasine, tako bi ga progutala neman. U nameri da se obračunaju sa neprijateljem, stočari su organizovali zasede, spremni da presude crnom vodenom biku, kako su ga prozvali. Ali, opet po predanju, čudovište se toliko dobro skrivalo od razjazrenih stočara da oni nikada nisu uspeli da ga opkole i savladaju...

Legenda dalje kaže da se neman „preko noći“ preobratila i prestala da guta stada, ali se oglašavala svaki put kad bi se nad ovim delom Srbije nadvilo neko zlo. Tako se, veli narodno predanje, crni veliki bik rikom oglasio pred Prvi i Drugi svetski rat, a „grmljavina“ koja se čula iz njegovog grla bila je toliko snažna da se sve oko jezera treslo, a voda ključala sa dna. Meštani su to doživljavali kao upozorenje koje će na kraju ipak imati dobar ishod.

Ova legenda se i dan-danas prepričava u Vlasini Stojkovićevoj, Vlasini Rid i Vlasini Okruglici, selima koja se nalaze u blizini jezera.

Otkako je polovinom prošlog veka napravljeno veštačko jezero na mestu gde je nekada bila velika močvara ispunjena u nekim delovima živim peskom, ovaj deo Srbije postao je mesto koje rado posećuju ljubitelji prirode i izletnici.

Ljubitelji biciklizma ne mogu da odole, a da ne naprave krug dugačak 32 kilometra oko jezera, a mnogo je i onih koji se opredeljuju za vožnju brodićem ili pedalinom.

Turisti koji se opredele za dvodnevni izlet u ovom kraju Srbije biraju da isprobaju kajaking i uspon na Vardenik.

Foto: Ivan Strahinic

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Ivko

    30. novembar 2021. | 18:34

    I to su unistili voda nije ni za stoku zagadjena teskim metalima

    Podelite komentar