≫ 

Mokra Gora na vrhu: Proglašena za najbolje turističko selo na svetu

Ovo svetski značajno priznanje će doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja

  • 11
Mokra Gora Foto: RINA

Na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO), Mokra Gora je danas proglašena za najbolje turističko selo sveta.

Mokra Gora je izabrana među više od 170 aplikacija iz 75 zemalja sveta, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti.

Ovo svetski značajno priznanje će doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti.

Ovo priznanje je vrhunski uspeh sela Mokra gora, Turističe organizacije Užice, grada Užica, i Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić učestvovala je na 24. zasedanju, a kako je izjavila Mokra Gora je sa razlogom ponela ovu titulu.

- Mokra Gora u Srbiji je sa razlogom proglašena za jedno od najboljih turističkih sela 2021. godine u svetu. Svetska turistička organizacija prepoznala je Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma.

Mokra Gora je turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet - rekla je Matić.

Ona je dodala da je Mokra Gora selo koje je dočekalo svoj "novi život" u 21. veku i da zahvaljujući jedinstvenoj Šarganskoj osmici, kao i gradu Mećavnik - Drvengrad, predstavlja turističku atrakciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta.

Matić je istakla da Republika Srbija ostvaruje odličnu saradnju sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija, koja se ogleda u aktivnom učešću u radu njenih tela, kao i programima i projektima Organizacije i zahvalila se svima koji su glasali za Srbiju i Mokru Goru.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija predstavlja najvažnije globalno telo za međunarodni turizam, a zasedanje Generalne skupštine ove organizacije bila je prilika da se okupe svi važni predstavnici zemalja iz celog sveta kako bi razgovarali o postojećem stanju i mogućnostima unapređenja turizma.

Video: Ovo jezero je netaknuti biser Zlatibora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA