• 1

Rimski imperator podigao je palatu u čast svojoj majci: Tajne Feliks Romulijane

Car Maksimilijan želeo je da u čast žene koja ga je donela na svet i kojoj se neizmerno divio sagradi nešto što će večno trajati

  • 1
Felix Romuliana Feliks Romulijana 365 dana kroz Srbiju Foto: Ivan Strahinić

U blizini Zaječara nalazi se jedan od najznačajnijih istorijskih lokaliteta u Srbiji - Felix Romuliana.

Ova carska palata bila je rezidencija rimskog imperatora Gaja Galerija Valerija Maksimijana, a ime joj je dao po svojoj majci Romuli. Car Maksimilijan želeo je da u čast žene koja ga je donela na svet i kojoj se neizmerno divio sagradi nešto što će večno trajati.

Ipak, bolest ga je sprečila u nameri da dovrši palatu, ali je uprkos tome ona bila najluksuznija građevina u njegovo vreme.

Posle smrti rimskog imperatora velelepni posed dat je na upravljanje hrišćanskoj crkvi, potom su u 5. veku palatu rušili varvari, dok je vek kasnije obnovljena kao tvrđava. Poslednji put ovaj posed oživeo je kao utvrđeno slovensko naselje u 11. veku, da bi potom bio napušten.

Početkom šeste decenije prošlog veka započeta su opsežnija arheološka istraživanja koja su pokazala da u okviru gamzigradskih bedema postoji nekoliko palata i hramova. Iako se u početku mislilo da je reč o rimskog vojnom logoru, kad su otkriveni mozaici, nakit i novčići bilo je jasno da se radi o građevini koja je imala potpuno drugačiju namenu. Koju - nije se znalo.

Misterija je konačno otkrivena u junu 1984. godine, kada je pronađen kamen sa natpisom Felix Romuliana.

Ovaj lokalitet u junu 2007. UNESCO je stavio na listu Svetske baštine.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Istoričar

    29. decembar 2021. | 07:51

    Ovu palatu je podigao car Maksimijan, a car Maksimilijan je živeo 1250 godina nakon tvorca ovog utvrđenja. Malo čitanja pre pisanja nije na odmet

    Podelite komentar