≫ 

Rustična lepota sela Zlatari: Ovde se kriju vizantijski grad, čudesni izvor i mural pesnikinji

U selu se nalaze dve crkve - jedna posvećena Svetoj Ani i crkva Đurđevdanskog uranka

  • 1
Zlatare, pali borci, crkva, mala Albanija Foto: Dušan Tamburić

U Srbiji postoje mnoga zanimljiva mesta koja turisti još nisu otkrili i koja se ne nalaze čak ni na Gugl mapama.

U selu Zlatari u blizini Brusa u Rasinskom okrugu postoji mesto koje se zove "Mala Albanija". Ovde se nalaze ruševine iz doba Vizantije i mural posvećen našoj slavnoj pesnikinji Desanki Maksimović.

U blizini kuće meštanina D.T. nalazi se srednjovekovni grad. Tu su otkrivene ruševine groblja i crkvi za koje se smatra da potiču iz vremena Vizantije. U selu se takođe nalaze dve crkve - crkva Svete Ane i crkva Đurđevdanskog uranka.

- Ranije se ka crkvi Đurđevdanskog uranka išlo pešice preko drvenog mosta na reci Rasini, a odnedavno je napravljen put, pa se može ići i terenskim automobilima - kaže D.T. za Telegraf.rs i dodaje da se u blizini crkve nalazi izvor za koji neštani veruju da je lekovit.

- Baš na ovom mestu nalazio se temelj crkve gde je pronađen krst iz 1802. godine, kao i metalni novčići iz raznih perioda. Na temelju te crkve podignuta je nova crkva Svetog Đorđa - navodi sagovornik Telegrafa.

Smatra se da je na ovom brdu bila osmatračnica odakle se kontrolisao putni pravac dolinom reke Rasine prema Kruševcu i jedan krak puta koji vodi prema planini Jastrebac. U narodu se prepričava da je posadu na osmatračnici činilo ljudstvo iz srednjevekovnog utvrđenog grada Zlatari koji je odavde udaljen vazdušnom linijom približno tri kilometra.

U ovom zanimljivom mestu se nalazi i izvor Boginac čiju vodu stanovnici koriste putem cisterni.

- Tu ima sedam cisterni, svaka cisterna za po jedno domaćinstvo. Meštani smatraju da je voda sa ovog izvora "sveta" - tvrdi D. T.

Na ulazu u selo može se videti i mural naše poznate pesnikinje Desanke Maksimović, a pored murala i spomenik palim borcima iz Zlatara, učesnicima Kopaoničko-topličkog ustanka iz 1917. godine.

- Mural je naslikan na zgradi pošte u Bruskom putu. Kada uđete u Zlatare, ne možete da ga "omašite", visok je metar i po - kaže D.T.

Svake godine u julu ovde se održava manifestacija pod imenom "Bruski kotlić" u kojoj se kandidati takmiče u spremanju riblje čorbe, gulaša i pasulja.

Takođe, meštani ovog sela od 1. do 7. avgusta svake godine organizuju turnir u fudbalu. Poslednji dan turnira je 7. avgust, upravo na dan kada se slavi praznik Svete Ane kojoj je posvećena crkva u ovom mestu.

Video: Nakon ovog videa poželećete da se odselite iz grada: Život na selu kao u bajci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub veljic

    17. januar 2022 | 08:00

    Nema boljeg mesta i netaknute prirode. Svaka cast mesnoj zajednici Zlatari, samo treba malo vise da se ukljuci opstina Brus u saradnji sa drzavom. Mnogi jos nisu ni svesni koja je tu lepota i mir, treba to iskoristiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA