≫ 

Mošti Svetog kneza Lazara više od godinu dana putovale su Srbijom: Ravanica je njegov dom

Najveća i glavna zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića podignuta je na nagovor kneginje Milice, koja je savetovala supruga da podigne zadužbinu "za spas svoje duše"

  • 2
Ravanica Foto: Ivan Strahinić

U podnožju Kučajskih planina, pokraj sela Senje kod Ćuprije, nalazi se manastir Ravanica, zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića.

Svetinja je sagrađena između 1375. i 1377. godine, a saborni hram posvećen je Vaznesenju Gospodnjem i nalazi se u centralnom delu manastirskog kompleksa.

Po arhitektonskim i likovnim obeležjima, Ravanica je rodonačelnik takozvane moravske škole. Gradio ju je Rade Neimar iz Bara.

Poput mnogih drugih svetinja u Srbiji, i Ravanica je paljena i pljačkana, ali i obnavljana više puta.

Od 1390. godine, kada su mošti kneza Lazara iz Prištine prenete u Ravanicu, ovaj manastir postao je mesto hodočašća i mesto na kom je stvoren kult svetog srpskog kneza. U Velikoj seobi njegove mošti prenete su u Sent Andreju, potom u Vrdnik, pa u beogradsku Sabornu crkvu.

U Lazarevu zadužbinu mošti su vraćene 9. septembra 1989, gde se i danas nalaze. Prethodno su više od godinu dana putovale kroz Srbiju, a vernici su im se poklanjali u Tronoši, Petkovici, Leliću, Ćelijama, Bogovađi, Žiči, Ljubostinji, Studenici, Gračanici, Lazarici...

Mnogi veruju da molitva nad moštima Svetog kneza Lazara ima posebnu moć.

Kivot sa moštima otvoren je praznikom i nedeljom za vreme služenja liturgije, kao i nedeljom za vreme čitanja akatista, posle večernje službe.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krusko Medo

    25. januar 2022 | 09:37

    A gde je Sveta Glava Lazareva,cito sam jednom da je turci nikada nisu vratili u Srbiju,da li je to istina zna li iko?

  • Mmmm

    25. januar 2022 | 00:39

    Neka mi Bog oprosti, ali od tada su pocele sve nedace po Srbiji. Neznam samo kome je palo napamet da Svete mosti Lazara Hrebeljanovica seta po Srbiji. Narod je hrlio da se pokloni mostima i celiva Lazarevu ruku. Svo postovanje naroda je lepo, ali potresati kosti, e to je vec pitanje za pametnije ljude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA