≫ 

Banja Vrujci i Mionica su idealna mesta za beg iz grada: Ovde je vikend pravo uživanje

Blizina prestonice, kao i brojni turistički i kulturno-istorijski sadržaji, opredeljuju Beograđane da slobodne dane provedu u Banji Vrujci

  • 5
"365 dana kroz Srbiju"  Mionica i Banja Vrujci

Foto: Ivan Strahinić

U opštini Mionica, između Mionice i Ljiga nalazi se Banja Vrujci, destinacija na koju Beograđani često odlaze na produženi vikend.

S obzirom na to da je od Beograda deli manje od stotinu kilometara, a da su turistički sadržaji i te kako razvijeni, i ne čudi što je Banja Vrujci toliko popularna među stanovnicima prestonice.

Ali, ne samo kod njih; u ovu banju, bogatu termalnim vodama sa prosečnom temperaturom od 27 stepeni Celzijusa, dolaze gosti iz svih krajeva Srbije.

Takođe, sve je više povratnika iz inostranstva koji su odlučili da penzionerske dane provedu u predivnom ambijentu Banje Vrujci, gde su sagradili velelepne kuće.

U blizini banje nalazi se mnoštvo izletišta, manastira i kulturno-istorijskih spomenika. Pored manasitra Bogovađa, Lelić i Ćelije, kao i Divčibara, Ravne gore i Rajca, tu je i Ribnička pećina.

Na svega nekoliko kilometara udaljenosti je i Struganik gde se nalazi rodna kuća slavnog srpskog vojskovođe Živojina Mišića.

Na 70-godišnjicu proboja Solunskog fronta, u centru Mionice vojvodi Mišiću podignut je spomenik. Izliven je u bronzi, visok je 3,3 metra i postavljen na tri metra visok betonski postament obložen granitnim pločama.

Vojskovođa na konju, sa mačem u levoj ruci, od 1988. godine je simbol Mionice koji bdi nad ovom varoši.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Recept za odmor iz snova: Antički dvorac, visoka moda i vrhunsko vino na najvećem jezeru Italije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA