≫ 

Kako je Caribrod postao Dimitrovgrad: Nekada je bio u vlasništvu Mehmed-paše Sokolovića

Nije poznato od kada datira naziv Caribrod, ali jedno od predanja koje se pominje vezano je za naziv „Carski brod“, koji se pominje u pojedinim spisima

  • 0
Dimitrovgrad Foto: Shutterstock

Smešten na 545 metara nadmorske visine, Dimitrovgrad se nalazi u neposrednoj blizini bugarske granice.

Nekadašnji Caribrod, Dimitrovgrad menja naziv 1951. godine. Prema odluci Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije, ovaj grad u Pirotskom okrugu biva nazvan po Georgi Dimitrovu, predsedniku susedne Bugarske koji je preminuo dve godine ranije. Upravo je ovaj grad, uz Bosilegrad jedini u kome većinu stanovnika čine Bugari.

Nije poznato od kada datira naziv Caribrod, ali jedno od predanja koje se pominje vezano je za naziv „Carski brod“, koji se pominje u pojedinim spisima.

Pre 13 godina odbornici su izglasali da se Dimitrovgradu vrati stari naziv Caribrod, ali ta odluka nije sprovedena.

Pouzdano se, međutim zna da je su sela Dragoman, Kalotince i Caribrod bili u vlasništvu Mehmed-paše Sokolovića. U drugoj polovini 19. veka ovde je bila srpska đumrukana, odnosno carinarnica, kao i sedište Visočkog sreza.

Dimitrovgrad Foto: Shutterstock

Šta videti u Dimitrovgradu?

U blizini grada nalazi se Neškovo brdo. Zanimljivo je po Spomen-kosturnici „Pametnik“, u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 49 srpskih vojnika i 58 bugarskih, stradalih tokom Bitke na Slivnici, koja se odigrala 1885. godine za vreme Srpsko-bugarskog rata.

Osim gradske galerije, u Dimitrovgradu postoji i Narodna biblioteka „Detko Petrov“, u okviru koje funkcioniše muzej. Zbirku čine brojni eksponati koji svedoče o istoriji tog područja.

U podnožju planine Mrtvine, u blizini grada, nalazi se manastir posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju, izgrađen 1870. godine. Kako veli narodno predanje, nakon što je izvesni deda Mada sanjao da na mestu današnjeg manastira postoje relikvije, koje su kasnije i otkrivene, tadašnji turski vlastodršci dali su dozvolu da se izgradi prvobitni manastir.

Dimitrovgrad Foto: Shutterstock

Okolina Dimitrovgrada je posebno zanimljiva

Uz srpski srednjevekovni manastir Poganovo, smešten u kanjonu reke Jerme, koga je izgradio Konstantin Dejanović Dragaš, srpski velikaš i posvetio ga Svetom Jovanu Bogoslovu, u blizini se nalazi i manastir Sveti Ćirik, kako je njegov narodni naziv. Zapravo se radi o manastiru Svetog Kirika i Julite, koji se nalazi na 1.004 metara nadmorske visine, na padinama planine Vidlič.

Smatra se da je upravo ova svetinja smeštena na najvišoj nadmorskoj visini u celoj našoj zemlji.

U blizini sela Smilovci nalazi se Petrlaška pećina, koja je okarakterisana kao spomenik prirode.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели javolimsrbiju (@javolimsrbiju__)

Na području sela Odorovci se nalazi Odorovačko ili Smilovsko kraško polje. Specifično je po tome što samo tu, osim na području Deliblatske peščare raste biljka poznata kao uskolisni božur. Veštačka jezera Savat 1 i Savat 2 nalaze se u ataru sela Smilovci.

Lokalno stanovništvo često ovde dolazi u ribolov, jer su jezera bogata somom, karašem, šaranom, crvenperkom, štukom i drugim vrstama ribe. Pecanje je dopušteno samo uz dozvolu.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Svetlana Stefanović (@svetlanasstefanovic)

Centar za hiporehabilitaciju dece sa posebnim potrebama nalazi se baš u blizini Smilovskih jezera. U pitanju je posebna vrsta terapije u kojoj učestvuju konji koji pomažu mališanima da uspostave bolji kontakt.

Ljubitelji životinja mogu da uživaju čak i u druženju sa lamama, na farmi autohtonih domaćih životinja, farma porodice Vasov, koja je nazvana „Ravna šuma“ i nalazi se u selu Prtopopinci.

Video: O gradiću na granici sa Bugarskom malo znamo, a pogledajte zašto svako treba da ga poseti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA