≫ 

Most tajnih želja kod Prolom banje čuva uspomene na ljubav

Priču o nastanku ovog mosta prati vrlo zanimljiva legenda

  • 0

Za Most ljubavi u Vrnjačkoj banji čuli su mnogi. Ali u Srbiji postoji još jedan most, koji uglavnom znaju samo posetioci Prolom banje.

Kada se iz pravca ove čuvene banje krene ka planini Radan, nailazi se na Most tajnih želja. I kakav bi to most bio, kada ga ne bi pratila i legenda. Ljubavna, naravno.

Kažu da se ovde „ne zaključava“ ljubav katancima, kao na Mostu ljubavi iznad rečice u Vrnjcima, već uspomene na ljubav.

Spomen na snagu ljubavi

Jedna od gošći Prolom banje privukla je pažnju mnogih, jer je rado šetala sama po okolini i delovala tužno, iako je dobro poznato da se mnogi gosti uvek oraspolože vrlo brzo pošto stignu u ovu banju blizu Kuršumlije. Kažu da je najradije zastajala na mostu iznad Prolomske reke i dugo gledala u nju. 

Danima je šetala po okolini, a onda su mnogi gosti primetili da se nešto promenilo. Sve to je još više privuklo pažnju, pa su pokušavali da saznaju šta se zapravo desilo.

Sutradan su šumari prolazili pored mosta i primetili karminom napisano na ogradi „Most ljubavi“. Samo dan kasnije, umesto crvenim karminom, natpis je bio podebljan drugom bojom.

Sve to je poslužilo za nastanak lokalne legende da je dama na mostu srela gospodina, koji je u njoj probudio davno usnulu ljubav. Za podebljavanje napisanog „okrivljen“ je upravo gospodin.

I niko ni dan-danas nije siguran da li je to istina ili plod mašte posetilaca Prolom banje. Tek legenda se prenosi od usta do usta i dovodi mnoge na ovaj most.

Nastanak Mosta tajnih želja

Baš zato što Most ljubavi postoji u Vrnjačkoj banji, jedna od gošći je kasnije predložila šumarima koji su obnavljali most i da ga nazovu Most tajnih želja.

Pored toga što uglavnom gošće Prolom banje na ogradu ovog omanjeg mosta zakače belu maramicu, kao spomen na njihovu ljubav, mogu pročitati i sledeće stihove, koje potpisuje „šumar“:

Ovo su vrata vaših želja tajnih,

ovo je dugme prolomskih nedara,

gde se pruža nebo dragih zvezda sjajnih,

tu poniče čedo topličkih šumara.

Pod ovim pazuhom biser vode teku

obalsku ljubav ovaj prsten veže

ugostio sunce, prigrlio reku,

sreću što daruje do neba doseže.

Na svetlosti ovoj susrešće se duše

iz semena slutnji nek se ljubav rodi,

da potoci sreće nikad ne presuše

neka Božija ruka odavde vas vodi.

Video: Destinacija koju morate posetiti: Banja Saturnija u samom srcu Toskane krije legendarnu priču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA