≫ 

Gde je, šta radi Bugarska: Zašto je letnja top destinacija gotovo nestala iz ponuda naših agencija?

I da li se uopšte Grčka i Bugarska mogu porediti

  • 17
bugarska more Nesebar / Foto: Pixabay

Ni Bugarska nije što je nekad bila, često se može čuti od srpskih turista koji su odlučili da letuju u ovoj zemlji. Dok je ranije bila prilično jeftina destinacija, sada je to malo drugačije.

Postavlja se pitanje da li su srpski turisti zaboravili na bugarska letovališta i jednostavno se preorjentisali na Grčku i Tursku, pa čak i Albaniju ili je nešto drugo u pitanju. Ranije je bilo sasvim uobičajeno da se za malo para moglo odlično provesti u Bugarskoj.

Iako je uvek bilo turista koji jednostavno nisu želeli da prestanu da letuju u Grčkoj, na koju su navikli, dotle je bilo i onih koji su krenuli put bugarskih letovališta, a najpre zbog cene. Ali se vremenom celokupna slika promenila, jer ni Bugarska više nije jeftina kao što je bila.

Koliko košta letovanje u Bugarskoj?

Kao i za sve druge letnje destinacije, tako i za brojna bugarska letovališta, cena može umnogome da se razlikuje u zavisnosti od toga da li je u pitanju predsezona ili možda špic sezone. Svakako je ponuda srpskih turističkih agencija zadovoljavajuća, iako se čini da je sve manje naših turista koji letuju u Bugarskog.

Jedno od najinteresantnijih letovališta u toj zemlji je svakako Nesebar. A plaža u njemu je poznata po odličnoj uređenosti. Budući da je nosilac i čuvene „Plave zastavice“, to je kvalitet vode na njoj odličan, a i plaža mora biti sređena, kako se ne bi doodilo da slučajno izgubi ovo odlikovanje. Ulaz na lokalnu plažu ovog letovali se ne naplaćuje, a naravno da postoji i mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

bugarska more Nesebar / foto: pixabay.com

Za uslugu smeštaja na bazi 10 noćenja, odnosno za desetodnevni najam apartman u ovom letovalištu je potrebno izdvojiti od 32 do 55 evra na dnevnom nivou po jednoj smeštajnoj jedinici, a za dve punoplatežne osobe.

U istom tom letovalištu je moguće naći smeštaj na bazi punog pansiona u hotelu sa tri zvezdice. Tačnije, u pitanju je usluga „all inclusive“ i za 10 noćenja se cena kreće u proseku od 36 do oko  čak 170 evra. Konkretne cene su predviđene za jednu smeštajnu jedinicu na dnevnom nivou.

Potrebno je i da svaki gost plati takozvanu lokalnu taksu, a na licu mesta. Ukupno 5 evra iznosi ta taksa i naplaćuje se po osobi, za sve vreme boravka u izabranom apartmanu ili hotelu.

Grčka vs Bugarska

bugarska more Crno more / foto: pixabay.com

Gotovo neuporedive destinacije, ali se često ovo pitanje postavlja. Kada se uporede cene letovanja u jednoj i u drugoj zemlji, ipak se mora priznati da je boravak u bugarskim letovalištima povoljniji. Naravno, ako ne uzimamo u obzir činjenicu da su u jeku sezone cene visoke i u jednoj i u drugoj zemlji, sa aspekta srpskog turiste sa prosečnim primanjima.

Ali sve to i dalje ne znači da je Bugarska mnogo povoljnija od Grčke. Zapravo znači da bi svako trebalo da se odluči između mnogih destinacija koje su u ponudi, sve dok ne pronađe letovalište koje je baš po njegovoj meri.

Video: More u februaru: Naravno, jer su ludački talasi visoki kao soliter

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    20. februar 2020 | 12:03

    Grcka I samo voljena Grcka i nas bratski narod💙💙💙

  • LUKIC

    20. februar 2020 | 14:37

    Jedna je Grcka

  • Fenix

    20. februar 2020 | 12:47

    More jeste slano i plavo!!! Ne kao jadransko jonsko ili egejsko, ali nije ni tako lose. Cene su super, kao kod nas pa i jeftinije. Sa 500eu dvoje mogu da letuju ukljucujuci prevoz,smestaj i ishrana svakog dana u nekom od kafanica i restorana. Nekoliko godina idemo i super nam je jer nam je sada Grcka malo preskupa. Ne nosimo bukvalno nista od hrane osim one za uz put. Zadnji put smo imali malo vise za trosak, 300eu, a pored hrane i pica svakodnevno, kupili smo dosta stvari i ako cete da verujete 50eu vratili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA