≫ 

Ko ima lepše plaže - Hrvatska ili Crna Gora?

Hrvatska ima najveće parče obale s ove strane, ali dosta stenovitu

  • 92
Zlatni rat, Hrvatska

Zlatni rat / pixabay.com

Teško je uporediti dve zemlje u turističkom smislu, jer svaka i te kako ima šta da ponudi. Sa jedne strane, letovališta u Hrvatskoj, mnoge podsećaju na detinjstvo i period rane mladosti. Ranije je nekako bilo sasvim prirodno da mnogi Srbi letuju u toj zemlji. Sa druge strane, Crna Gora je zemlja, u kojoj su isto tako mnogi ranije letovali, a to čine i danas.

Događaji koji su obeležili poslednje decenije prošloga veka, ipak donekle ne idu u prilog Hrvatskoj u turističkom smislu, mada se ipak turisti iz naše zemlje sve češće odlučuju da svoj letnji odmor provedu u Puli, Cavtatu i Opatiji, ali i na ostrvu Krk i u mnogim drugim letovalištima. 

A oni koji su patriotski nastrojeni, to vide kao izdaju srpstva, te im ne pada napamet ni da razmišljaju o ideji da letuju u “lijepoj njihovoj“ , već se radije opredeljuju za letovanje u prijateljskijikm zemljama, poput Crne Gore i Grčke. Naravno da politici nije mesto u izboru letovališta, ali svako ima pravo da bira.

Letovanje u Hrvatskoj

 

hvar

Foto: Pixabay/ JoelleLC

Ukupna površina zemlje je oko 87.700 kvadratnih kilometara. A oko trećinu ukupne površine zemlje, tačnije oko 31.000 kvadratnih kilometara zauzima  morski pojas.

Nešto više od 1.770 metara je ukupna dužina obale Jadranskog mora u ovoj zemlji, sa sve 6 176 ostrva, koja pripadaju Hrvatskoj.

Zemlja je podeljena na 20 županija i grad Zagreb, a na njenoj teritoriji se nalazi ukupno 8 nacionalnih parkova.

Ono što mnogi turisti navode kao glavni nedostatak hrvatskog primorja jesu plaže. Naime, retko gde je mogće da lako uđete u vodu. Obično su tu ili merdevine za ulazak ili kamenje, koje dodatno otežava. Prilično su retka letovališta u toij zemlji, koja mogu da se pohvale dužim peščanim plažama. 

Ukupno je 884 uređene plaže na celom hrvatskom primorju. Interesantno je da većina njih ima Plavu zastavu, koja se na nivou Evropske Unije dodeljuje za sigrunost i kvalitet vode, ali i za uslugu.

Međutim i pored toga, okomite litice po kojima je specifična hrvatska obala, bez obzira na brojnost plaža utiču na to da se srpski turisti ipak radije odlučuju za druge destinacije.

Letovanje u Crnoj Gori

 

perazica do jadransko more crna gora

plaža Perazića do / foto: Tara Tomović

Tek nešto manje od 14 kvadratnih kilometara je ukupna površina Crne Gore, a dužina obale je oko 290 kilometara.

Čak se 5 nacionalnih parkova nalazi na području ove zemlje. Podeljena je na područje glavnog grada i prestonice, odnosno Podgorice i Cetinja i na još 21 opštinu. 

Brojne izuzetno lepo uređene plaže i turističke destinacije, koje su već godinama omiljene među turistima iz naše zemlje, čine da se i dalje mnogi odlučuju za letovanje u Crnoj Gori. Tim pre što se na teritoriji zemlje nalazi čak 117 plaža. Kao i u susednoj Hrvatskoj, tako su i mnoge crnogorske plaže ovenčane Plavom zastavicom.

Hrvatska vs Crna Gora

 

Rovinj

Rovinj / foto: pixabay.com

Posmatrano sa turističkog aspekta, ove dve zemlje su gotovo neuporedive. Dok je sa jedne strane Hrvatska, koja zauzima veću površinu i ima više plaža, dotle je sa druge omanja Crna Gora, koja na toj površini zapravo ima mnogo više plaža nego Hrvatska.

Zatim je tu važno pomenuti i osnovne karakteristike hrvatskih i crnogorskih plaža, a koje su opet donekle neuporedive. Da ne pominjemo „prateće momente“, koji podrazumevaju različite neprijatnosti koje mogu imati srpski državljani na hrvatskom primorju. 

Crna Gora je druga priča... Mnoge plaže se mogu pohvaliti dobrim karakterstikama, u smislu da imaju lagan ulaz u vodu, pesak i sve potrebne dodatne sadržaje.

Mada, i pored svega toga ne treba se izjašnjavati, jer će uvek postojati oni turisti koji favorizuju hrvatske plaže, kao što će postojati i oni čiji je izbor neka od plaža na crnogorskom primorju. I moramo priznati da su u pravu i jedni i drugi, svako na svoj način.

Kojoj od ove dve zemlje ste vi naklonjeniji?

 

Video: Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    25. februar 2020 | 09:54

    Nije vazno kakva im je plaza kada su im ljudi losi. Tako da ja biram uvek Grcku.

  • Dr

    25. februar 2020 | 10:29

    Na stranu sve ali hrvatska ima nepremostivu manu - u njoj zive uglavnom hrvati.

  • Milica

    25. februar 2020 | 09:49

    Hrvatska ima prelepo primorje u odnosu na Crnu Goru.Ali daleko im lepa kuca i jednima i drugima.Grcka je zakon💙💙💙

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA