≫ 

3 siromašne afričke države koje su i te kako bogate prirodnim lepotama

Možda su siromašne, ali obiluju prirodnim bogatstvom

  • 0
Zimbabve Zimbabve / pixabay.com

Kao da im nije dosta što su siromašne i što je život njihovih stanovnika mnogo teži nego u ostalim delovima sveta, tek 17. aprila je Svetska zdravstvena organizacija objavila upozorenje da novo žarište pandemije korona virusa može biti afrički kontinent.

Razlog za to upozorenje jeste naglo povišen broj zaraženih na ovom kontinentu.

Na tlu Afrike ima mnogo, mahom površinski manjih država koje su i te kako pogođene trenutnim stanjem i činjenicom da je turizam najugroženija privredna grana. Ranije su mnoge od njih primarno živele od poseta stranih turista, a sada se suočavaju sa velikom ekonomskom krizom.

Stručnjaci posebno upozoravaju na to da zdravsteni sistem u većini zemalja na afričkom kontinentu nema dovoljno kapaciteta, što celokupnu situaciju dodatno otežava.

Zimbabve

Zimbabve Zimbabve / pixabay.com

Kada je prošlog meseca u ovoj afričkoj zemlji preminula prva žrtva bolesti Covid-19, svet je ostao zatečen informacijom zvaničnika da u glavnom gradu nije postojao respirator, koji bi za tog pacijenta mogao da bude korišćen.

Bruto domaći proizvod države je tokom 2018. godine bio u blagom porastu i mereno u američkim dolarima je iznosio 2.147.

S obzirom na to da se baš u ovoj zemlji nalaze i čuveni Viktorijini vodopadi, ali i jezero Kariba i mnoge druge, mahom prirodne atrakcije, nije čudno što su je posećivali turisti iz celog sveta.

Na dan 18. aprila u Zimbabveu je zabeleženo troje preminulih od oboljenja Covid-19. Obolelih je 25, a izlečeno je troje stanovnik ove zemlje.

Sada je već prilično izvesno da će se celokupna situacija sa pandemijom korona virusa odraziti i na stanovnike ove zemlje, jer turisti koji su Zimbabve posećivali, sada to nisu u mogućnosti da učine.

Mauritanija

Mauritanija Mauritanija / pixabay.com

Još jedna od atraktivnih destinacija na afričkom kontinentu je svakako bila i Mauritanija. Osim glavnog grada zemlje, u Mauritaniji se nalazi i takozvano Oko Sahare, što je posebno zanimljivo za turističke posete.

Po glavi stanovnika ove zemlje BDP je 2018. godine iznosio 1.188 dolara.

Do sada je od posledica zaraze korona virusom preminuo jedan stanovnik Mauritanije, dvoje njih je izlečeno, a sedmoro obolelo.

Namibija

Namibija Namibija / pixabay.com

U odnosu na ranije godine, BDP u ovoj afričkoj zemlji beleži rast, te je 2018. godine iznosio blizu 6.000 dolara po glavi stanovnika. Ipak, sama činjenica da mnogi turisti posećuju ovu zemlju zbog njenih lepota i atrakcija, a da znamo kakvo je stanje trenutno zbog pandemije korona virusa, sigurno se odražava i na život ljudi.

Međutim, kako je u pitanju zemlja koja se smatra najslabije naseljenom u celom svetu, to se zastoj u turizmu pak ne odražava toliko na stanovništvo.

Ipak, Namibija je tek jedna od afričkih, ali i azijskih zemalja koje će vrlo verovatno u velikoj meri osetiti negativne posledice pandemije, a prvenstveno zato što su ranije bile usmerene najpre na turizam.

Procene se ne mogu iznositi, ali prema dosadašnjim podacima je sasvim jasno da će mnoge zemlje u tom delu svetu, uprkos činjenici da nemaju mnogo obolelih ili preminulih, osetiti značajne ekonomske posledice celokupne situacije.

Video: U ovom izdanju je nisu videli: Tereza Mej zaigrala sa školarcima

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA