≫ 

Da li biste ove sezone pre letovali u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, ako sve drugo bude nemoguće?

Komšijske države Crna Gora i Hrvatska mogle bi da profitiraju nakon pandemije korona virusa

Dubrovnik, Hrvatska Foto: Ivana Trišić/Telegraf.rs

Iako pandemija korona virusa još uvek traje, neki ljubitelji putvanja već razmišljaju o letovanju. Iako je opšta preporuka medicinske struke da se ovog leta ne napušta zemlja i da je sigurnije putovati u okviru Srbije i biti "svoj na svome", mnogi razmišljaju o letovanju u Crnoj Gori ili Hrvatskoj.

Nekima će Grčka biti daleka za putovanje zbog straha od korona virusa, pa će se pre odlučiti za bliža letovališta koja nude Crna Gora i Hrvatska.

Zašto Crna Gora?

Kotor Foto: Pixabay / Kotor

Do nedavno za turiste iz naše zemlje bilo je nezamislivo da idu bilo gde drugde do u Crnu Goru.

Priznaćete, letovanja u Crnoj Gori u mnogima od nas bude predivne uspomene, a jedan odmor bio je nezamisliv ukoliko ne posetite mesta kao što su Petrovac, Budva, Rafailovići, Bečići, Sutomore ili Herceg Novi.

Iako postoje oprečni stavovi ljudi oko odlaska u Crnu Goru sigurno je da će ove godine mnogi razmotriti letovanje tamo gde su proveli nezaboravne dane odmora gde je provod bio zagarantovan.

Kada smo vas pitali da li ćete ove godine letovati u Crnoj Gori vaši odgovori su bili različiti, a mi vam izdvajamo samo neke:

- Naravno Crna Gora ove godine, svoj među svojima, lepo more, biće dobar provod i cene koje ce kudikamo biti za nas ok... ma nemam dilemu - napisao je jedan naš čitalac.

- Ja i ove godine u Španiju Costa Dourada...ne pada mi napamet u Crnu Goru, već 20-godina letujem u Španiji, a i ove ću pa šta bude bude - mišljenja je drugi čitalac.

Herceg Novi, trg, panorama grada centar, palma palme Foto: Shutterstock

- 3 puta u CG, sva 3 puta najiskrenije loše iskustvo. Od 2003. svake godine Grčka, najlepše more, najlepše plaže, najljubazniji narod koji istinski učini da se osećate dobrodošli. Toliko gradova i ostrva, ne možete 30 godina sve da obiđete, topla preporuka svima - savetuje treći čitalac.

Čitateljka koja se potpisala kao "Zauvek CG" napisala je:

- I ovog leta idem u CG. Zašto? Prvo, jer su cene pristojnije, a more jeste lepo. Nikad nisam kinula, a kamoli povraćala. Drugo jer su lekari normalni i jer imamo besplatno zdravstveno koje traje 3 meseca. Kad god odem tamo kod doktora, dočeka me ljubazna dr. Treće, osećam se kao kod kuce. Četvrto, Srbija je blizu. Peto, niko me tamo ne klepa po ušima za bilo šta. Šesto, mogu da jedem školjke koje sam nabrala sama. Sedmo, sređuje se obala polako. Osmo, blizu je i BiH pa mogu da obiđem i druge gradove. Dakle, ceo život sam išla u Grčku, a od sada samo CG!

Zašto Hrvatska?

Lazareti Hrvatska Dubrovnik Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Jadranska obala Hrvatske jedna je od najlepših, a zbog blizine ne manjka ni srpskih turista.

Idealna klima, čisto i relativno toplo more, blizina su sve razlozi zbog kojih se mnogi turisti iz naše zemlje odlučuju za letovanje u Hrvatskoj. U ne tako dalekoj prošlosti, mnogi su upravo u ovoj zemlji letovali i provodili, možda i najlepše letnje odmore.

Kao najznačajnije regije u turističkom smislu u Hrvatskoj se pominju Dalmacija, Istra i Kvarner, iako ih ima još. Hrvatska ostrva, takođe privlače pažnju ne samo srpskih, nego i turista iz cele Evrope, pa i sveta. Letovališta za koje se najčešće odlučuju turisti iz Srbije su: Rovinj, Dubrovnik, Opatija, Brač, Hvar, Pula.

Krk, Hrvatska Krk / pixabay.com

Ono što mnogi turisti navode kao glavni nedostatak hrvatskog primorja jesu plaže. Naime, retko gde je mogće da lako uđete u vodu. Obično su tu ili merdevine za ulazak ili kamenje, koje dodatno otežava. Prilično su retka letovališta u toij zemlji, koja mogu da se pohvale dužim peščanim plažama. 

Kao i za Crnu Goru i za Hrvatsku postoje različiti stavovi i mišljenja zašto ići ili ne ići tamo na letovanje.

Gde biste vi pre letovali, u Crnoj Gori ili Hrvatskoj? Pišite nam u komentarima...

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meksa

    1. maj 2020 | 18:16

    Ja da sam Država Srbija ove godine bih zabranio odlazak na odmor van teritorije Republike Srbije . Imamo mi lepih jeftinijih sadržaja, treba se upoznati sa kulturnim nasledjem i bogatom prirodnom lepotom za koju još polovina gradjana i ne zna . Treba dati popuste , osmisliti programe da gradjani koriste blagodati svoje Otadžbine. Nema potrebe ići u inozemstva, slušati poklice Za Dom! Ubi Srbina , a u zadnje vreme i bratska Crna Gora nije se proslavila sa gostoprimstvom. Zlatibor , Tara, Fruška Gora , Banja Koviljaca, Vrnjačka Banja , Vojvodjanski Salasi, Palić, Vrnjci, Srebrno jezero, Dunav, Lepenski Vir i dosta tog još. Budimo humani , pomozimo da nekoliko milona eura ostane u našoj Srbiji. Kupujmo Srpsko domace, trosimo koliko možemo u Srbiji siguran sam da tako se medjusobno pomažemo i jacamo.

  • Milos

    1. maj 2020 | 13:10

    Samo Grcka dolazi u obzir. Kroati su Fašisti a dok se ne Skloni Djukanovic sa politicke scene ja ne idem za CG.

  • predrag

    1. maj 2020 | 17:15

    Treba prvo biti patriota i nacionalista zeleti svojoj zemlji brz ekonomski oporavak svi u banje i odmaralista po planinama i rekama ijezerima sve pare u nas turizam i poljoprivredu. Kakva crna hrvatska i crna gora crno im sve bilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA