≫ 

Šta je sigurnije u jeku pandemije korona virusa - AirBnb ili hoteli?

Ko će bolje održavati higijenu?

  • 0
AirBnb Foto: Pixabay

U mnogim zemljama, a naročito u onima koje svoj BDP zasnivaju većim delom na turizmu se sve više razmišlja o početku turističke sezone. Neke to rade vrlo pažljivo i polako, a neke daju određena predviđanja bez zvaničnog utemeljenja.

Svedoci smo raznih spinovanja po društvenim mrežama, što dovodi mnoge turiste u vrlo nezavidnu situaciju, pa često ne znaju ni da li će ići na letovanje ili ne. Sve je to razumljivo ako pratite vesti i čitate da će na plažama biti obavezan razmak od nekoliko metara, zbog obaveze socijalnog distanciranja, što je jedna od najznačajnijih mera kojima se utiče na sprečavanje širenja korona virusa. Zatim čitamo da su Italijani smislili kako to da se izvede, te ponudili idejno rešenje koje se mnogim turistima baš i nije dopalo.

A onda imamo i drugu krajnost. Tu su ljudi koji se šale na račun nastupajuće letnje sezone u Grčkoj, recimo. Tako smo imali prilike da vidimo na društvenim mrežama da će turisti biti u obavezi da sačekaju kada na red dođe njihov broj, kako bi ušli u more, te da tamo smeju da se zadrže tačno određeno vreme i slične zafrkancije.

Ipak, jedno je sigurno. Još uvek nemamo zvanične podatke o tome da li će uopšte postojati mogućnost da odemo na letovanje u neku od susednih zemalja i kako će uopšte to putovanje izgledati. Tačnije, ne znamo još ni šta mu mora prethoditi, a vezano za dokumentaciju koja eventualno mora da bude pripremljena, te kako će izgledati povratak u našu zemlju, odnosno da li će turisti biti u obavezi da budu u samoizolaciji ili ne. Zato možemo samo da naslućujemo, ali dok ne dobijemo informacije od zvaničnih institucija, sve te priče padaju u vodu.

Šta se promenilo u pogledu smeštaja?

Uprkos tome što se još uvek ne zna kako će funkcionisati putovanja van granica naše zemlje i da li će ih uopšte biti u turističkom smislu, možemo naslutiti koji vid smeštaja je trenutno bezbedniji.

Naime, mnogi naši turisti su letovali u privatnom smeštaju ranije. I to je sasvim prihvatljivo finansijski, najpre, a zatim i zbog činjenice da su išli kod domaćina, te je i potpuo drugačiji osećaj gostiju, nego kada borave u hotelima.

Međutim, u trenutku kada korona virus hara svetom, mnoge zemlje koje su usmerene na turizam su akcenat stavile upravo na hotelski smeštaj. Od nadležnih u hotelima se zahteva da u potpunosti ispoštuju smernice, primarno u vezi higijene, jer u suprotnom neće dobiti dozvolu da svoje objekte otvore za goste.

U pojedinim zemljama se hotelski objekti vrlo aktivno pripremaju za nastupajuću sezonu, jer postoje očekivanja da će ona uskoro početi.

Podrazumeva se da moraju biti poštovane jasne smernice u vezi higijene i socijalnog distanciranja, najpre. U tom smislu, u hotelima u većini zemalja neće više biti organizovana usluga na bazi švedskog stola, ležaljke pored bazena i na plažama moraju biti postavljene na propisanoj udaljenosti, kao i stolovi u restoranima.

hotel u grčkoj foto: pixabay.com

A svetski poznat sajt za iznajmljivanje smeštaja je nedavno izašao sa preporukom poštovanja vrlo rigoroznih mera. Pored ostalog, navedeno je da između smeštaja dva gosta u istoj jedinici mora da prođe 3 dana.

Posebna pažnja u preporukama je usmerena na propise u vezi sa održavanjem higijene. Cilj postavljanja dve inicijative, koje bi poboljšale kvalitet pruženih usluga preko ove platforme, jeste da se Airbnb pokaže kao uspešan pravni subjekt u borbi protiv pandemije.

Sa druge strane, o tome postoje oprečni komentari. Mnogi vlasnici smeštaja, koji koriste ovu platformu smatraju da će to imati uticaja na njihovo poslovanje u negativnom konktekstu, jer su zahtevi za nabavkom higijenskih sredstava veliki. A opet, teško da će biti u prilici da podignu cenu smeštaja.

Zato ostaje pitanje da li će se turisti tokom nastupajuće sezone ipak okrenuti radije hotelima, kao sigurnijoj varijanti u ovom trenutku.

Za koju opciju biste se vi odlučili? Airbnb, Booking ili hotel?

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA