"Nije ovo prva kriza koje preživljava i naše ostrvo": Kakva će biti letnja sezona na Ibici?

Da li će parti ostrvo biti mnogo mirnije ovog leta?

  • 0
Ibica

Ibica / pixabay.com

Špansko ostrvo Ibica, čuveno po noćnim klubovima, svake godine tokom letnjih meseci obično poseti više od tri miliona turista a direktno ili indirektno oko tri četvrtine njegovog stanovništva živi od turizma, budući da klubovi donose klijentelu hotelima i privatnom smeštaju, restoranima, kafićima, prodavnicama, taksi službama i drugim preduzećima.

Međutim zbog pandemije korona virusa klubovi na Ibici počeli su da otkazuju događaje predviđene za leto, pa je jasno da predstojeća sezona neće biti kao prethodne, kao i da će mnogi stanovnici ostrva biti suočeni sa ekonomskim poteškoćama.

Kako navodi londonski Gardijan, postoje i oni koji se nadaju da je nešto nalik turističkoj sezoni ipak moguće, pa je pre nekoliko sedmica pokrenuta kampanja da se turistički aranžmani odlože, a da sezona bude produžena do novembra.

Dok se čini da će manji klubovi ipak raditi, angažujući isključivo lokalne di-džejeve, nije jasno kako će u njima biti primenjivane mere društvenog distanciranja, koliko aviokompanija će leteti za Ibicu, niti koliko će biti putnika, kao ni da li će oni uopšte imati novca za posetu tom popularnom ostrvu.

- Većina posetilaca su Britanci, Nemci i Holanđani i to pripadnici radničke klase. Oni neće imati novca i, naravno, biće veoma skeptični kada je reč o putovanju u inostranstvo ovog leta - kaže jedan menadžer koji radi sa izvođačima iz sveta muzike.

Na Ibici, gde je život van turističke sezone i inače težak, dobrotvorne organizacije već su se angažovale da pomognu ugroženom lokalnom stanovništvu koje je ostalo bez posla.

Ibica

Ibica / pixabay.com

Nisu, međutim, svi pesimisti.

- Kroz istoriju, Ibica je doživala mnoge krize - pre mnogo godina, ljudi su digli ruke od nje, misleći da je sa njom završeno. Ali čak i posle pandemije ona će se ponovo podići da bi dokazala da je bila, da jeste i da će uvek biti čarobno ostrvo - kaže direktor tamošnjeg popularnog noćnog kluba DC-10.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA