≫ 

Da li ćemo raditi PCR test za Tursku? Ministarstvo turizma za "Telegraf" otkriva sve o novoj sezoni

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske ekskluzivno za “Telegraf” otkriva sve detalje o novoj sezoni u ovoj zemlji, ali i zašto će upravo Turska biti jedna od najsigurnijih destinacija za letovanje

  • 9
Turska

foto: pixabay.com

Turska je pandemiju korona virusa prebordila sa minimalnom štetom proizvodeći zdravstvenu opremu uključujući i respiratore, sa lokalnim i nacionalnim resursima, kao i efikasnom upotrebom snažne zdravstvene infrastrukture i kvalifikovanog kadra. Trenutni statistički podaci i studije turskog Odbora za nauku pokazuju da će pandemija korona virusa biti privedena kraju tokom maja meseca.

- Obavili smo sve neophodne pripreme kako bismo osigurali da naši gosti koji dolaze iz inostranstva uđu u našu zemlju sa osećajem sigurnosti i da svoj odmor provedu u zdravlju i miru. Pre svega, pokrenućemo celokupan međugradski i unutrašnji saobraćaj do kraja maja - navode iz Ministarstva kulture i turizma Turske za „Telegraf“.

  • Kada se otvaraju hoteli u Turskoj?
  •  

 

- U junu ćemo početi postepeno da otvaramo naše hotele. Tokom ovog procesa smo u stalnom kontaktu sa našim kolegama i partnerima i želeli bismo ponovo da pokrenemo uzajamni avio-saobraćaj od juna, ispunjavajući propise koje smo postavili i sprovodeći one dodatne koji se mogu javiti.

  • Kada će se uspostaviti avio-saobraćaj sa Srbijom?
  •  

 

-  Da bismo postigli putnički sporazum sa ostalim zemaljama, zajedničkim radom sa Ministarstvom spoljnih poslova poslali smo pismo namere grupi zemalja, uključujući i Srbiji. Naš ministar kulture i turizma Mehmed Nuri Ersoj počeo je da se sastaje sa predstavnicima zemalja telefonskim putem i ličnim prijemom. Kompletirali smo i svu infrastrukturu kako bismo dočekali naše posetioce i obezbedili im bezbedan i zdrav odmor u našoj zemlji. Očekujemo da će se otvoriti i poslednja faza – vazdušni koridor, oko kojeg smo u stalnom kontaktu sa našim kolegama, kako bismo to i realizovali. U skladu sa tim pregovorima, naš cilj je da otpočnemo letove sa Srbijom na datum oko kojeg će se obe strane usaglasiti.

Turska planira i sprovođenje programa sertifikacije u turističkim objektima do kraja maja. Objekte koji su dobili ovaj sertifikat objaviće već počev od 1. juna.

 

  • Šta će se promeniti tokom predstojeće sezone u Turskoj?
  •  

 

- Ako krenemo od prvog koraka, mere koje treba preduzeti za bezbednost putnika na letu, kao i pravila ponašanja, određuju se za sve avio-kompanije propisanim standardima koje postavljaju međunarodne organizacije. Kao deo “Programa sertifikacije zdravog turizma” koji smo pripremili, odredili smo mere koje treba preduzeti u skladu sa ovim standardima u avio kompanijama u našoj zemlji. Te mere uključuju obavezno putovanje sa maskom, određivanje rasporeda sedenja u kabini u skladu sa pravilom socijalnog distanciranja, higijenske mere, mere koje treba da preduzme kabinsko osoblje i slično. Ovakve mere se sprovode i na aerodromu na koji putnici slete – ističu.

turska

foto: pixabay.com

  • Da li će nam biti potreban PCR test?
  •  

 

- Da. Prvi i važan stub ovih mera su PCR testovi koje ćemo sprovoditi na putnicima koji dolaze iz inostranstva na naše aerodrome. Naše Ministarstvo zdravlja je završilo sve infrastrukturne radove na tom planu. Ovaj test ćemo uraditi svim putnicima koji uđu u našu zemlju. Nakon faze testa, higijenske mere i mere socijalnog distanciranja iz našeg programa sertifikacije zdravog turizma će nastaviti da se primenjuju na svakom koraku njihovog boravka - ističu iz Ministarstva i nastavljaju:

- U sklopu ovih mera, celokupno osoblje koje će u našim objektima pružati usluge gostima biće opremljeno u skladu sa međunarodnim standardima, biće podvrgnuto redovnim zdravstvenim pregledima, kao i merenju telesne temperature pre i posle rada. Redovnim usavršavanjem i psihološkom podrškom našeg osoblja, omogućiće se pružanje njihove maksimalne pažnje u kontaktu sa gostima. Merenje telesne temperature svih gostiju vršiće se na ulasku u hotele i tom prilikom će im biti uručena i informativna brošura.

turska

foto: pixabay.com

  • Kako će izgledati sproveđenje mera u hotelima?
  •  

 

- Turisti će moći da pristupe svim detaljima o objektu čitajući QR kodove na sertifikatu, kojim će hoteli biti obeleženi. Vidljive i čitljive informacije biće date u svim našim sertifikovanim hotelima, a jednokratna oprema za čišćenje biće dostupna u svakoj hotelskoj sobi, bez izuzetka. U našim sertifikovanim objektima, sve površine će se redovno i kontinuirano dezinfikovati, a za goste i osoblje biće na raspolaganju dezinfekciona sredstva za ruke. U našim objektima će se koristiti kontrolisani ventilacioni sistemi, a dezinfekcija najvišeg stepena biće izvršena u bazenima. Između kabina za presvlačenje i ležaljki biće određen razmak u skladu sa merama socijalnog distanciranja.

Oprema koja je pogodna za različitu upotrebu i koja se može kontinuirano dezinfikovati biće obavezna u kuhinjama naših sertifikovanih objekata. Na stolovima će se nalaziti pribor za jednokratnu upotrebu, zaštitna stakla će se koristiti na švedskom stolu, dok će posluženje hrane obavljati osoblje.

U restoranima se pravilo udaljenosti od jednog i po metra između stolova i 60 centimetara između stolica primenjuje u skladu sa merama socijalnog distanciranja - objašnjavaju.

turska

foto: pixabay.com

  • Kako će izgledati obilazak kulturnih znamenitosti i atrakcija?
  •  

 

- U okviru dela mera koje pokrivaju muzeje, kulturne i istorijske lokalitete u našoj zemlji, primeniće se sve preporuke: socijalno distanciranje u zajedničkim prostorima, merenje temperature posetiocima termalnim kamerama na ulazima, kao i dostupna sredstva za dezinfekciju ruku. Nošenje maski će biti obavezno za ulazak u objekte i svi procesi će se kontinuirano pratiti, kako bi se izbegla mogućnost kršenja ovih mera.

  • Šta sa turistima koji se plaše korona virusa na letovanju?
  •  

 

- Kao dopuna svim merama koje će se primenjivati na aerodromima i u objektima, a koje će otkloniti rizik od zaraze, naše jako zdravstvo, uz prateću infrastrukturu i visoko kvalifikovani zdravstveni kadar, dovoljno su jaki da dodatno otklone sve moguće rizike. Turska se pokazala uz disciplinu i sprovedene mere kao jedna od najuspešnijih u borbi protiv pandemije Covid-19.

S tim u vezi, sa turističkim agencijama i svim relavantnim subjektima i institucijama zemalja iz kojih nam dolaze gosti,  podelili smo sve informacije u vezi sa bolničkim kapacitetima i našom zdravstvenom infrastrukturom, posebno one koje se odnose na turističke regije. Želeli bismo da istaknemo da smo pristupili ozbiljno i odgovorno ovom procesu, kako bismo obezbedili svim, a pogotovo gostima iz Srbije da bezbedno i bezbrižno provedu svoj odmor u Turskoj – zaključuju iz Ministarstva kulture i turzma Turske u razgovoru za “Telegraf”.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    29. maj 2020 | 14:01

    Neizvodljivo i previše posla....

  • mirjana

    29. maj 2020 | 13:07

    neeee, necu da radim test

  • plavi safir

    29. maj 2020 | 16:44

    Mi smo još u februaru uplatili Tursku i sad čekamo da vidimo šta će biti. Međutim, ako Turci traže test a svi ostali ne, onda im niko ići neće. Šteta, jer imaju odlične hotele i verujem da će kod njih biti bezbedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA