≫ 

Budva je mnogo više od Trokadera: Kako je nastala kraljica crnogorskog turizma?

Svi poznaju Budvu kao najkomercijalniji grad u Crnoj Gori

  • 12
Budva, Stari grad, Gimnastičarka Budva / Foto: Pixabay

Mondensko crnogorsko letovalište, Budva je slavu naročito stekla među mlađim svetom, budući da je poznata po izuzetno bogatom noćnom životu.

Ali je ipak, to letovalište mnogo zanimljivije, ako znate istoriju njegovog nastanka. Brojni istorijski spomenici, kao i Stari Grad Budve su samo dodatak prirodnim lepotama, po kojima je ovo letovalište takođe poznato.

Kraljica crnogorskog turizma

Budvanska rivijera se, ne bez razloga smatra centrom turizma u Crnoj Gori. Osim po brojnim peščanim plažama i atraktivnim smeštajnim jedinicama, Budva i njena okolina su dobro poznate i po odličnom noćnom provodu.

Budvanski Stari Grad, koji datira još iz 15-og veka, kada su ovim područjem vladali Mlečani, daje posebnu draž ovom letovalištu.

Osim Mlečana, Budvom su vladali u daljoj prošlosti i Iliri i Grci, ali i Rusi i Francuzi, a kasnije i Austrijanci. Smatra se da sam grad datira još iz V veka pre Hrista.

Drevni grad Kadma i Harmonije

Da Budva nije samo mondensko letovalište, svedoče mnogi spomenici, sakralni objekti, muzeji i druge građevine.

U gradu i njegovoj okolini se nalaze brojne crkve i manastiri, a Budva je i domaćin čuvene pozorišne manifestacije Grad teatar.

Još je starogrčki dramski pisac, Sofokle toko V veka pomenuo današnju Budvu kao grad Ilirije. Nedugo nakon tog perioda, grad osvajaju antički Grci, a posle njih i Rimljani.

Sve do 395. godine je Budva bila u sastavu Rimskog carstva.

Nakon Rimljana, grad osvaja Vizantija, posle čega je zabeležen dolazak slovenskih naroda na to područje.

Vladali su Budvom mnogi i ostavljali svog traga primarno u arhitekturi.

Početkom 12. veka je bila pod vlašću srpske dinastije Nemanjić. Upravo u doba vladavine cara Dušana Silnog je nastao i zvanično prvi zakonodavni, odnosno pravni akt koji je Budvi omogućio sticanje određene samostalnosti, koji je poznat kao Statut grada Budve.

Mlečani, pa Austrijanci osvajaju grad. Kasnije je prisutna rusko-crnogorska, pa francuska uprava, a onda opet austrijska, sve do 1918. godine kada srpske i crnogorske snage zajedno oslobađaju grad.

Legenda o nastanku Budve

Budva Budva / Foto: Pixabay/HubertPhotographer

Iz 6. veka datira legenda, koju je zabeležio Stefan Vizantinac, a koja se među Budvanima prenosi sa kolena na kolena.

U njoj je zabeleženo da je sin feničanskog kralja Agemona, po imenu Kadmo osnovao grad Budvu.

Zapravo je Kadmovu sestru, Evropu ili Europu oteo vrhovni grčki bog Zevs i negde je sakrio od svih. Pokušavajući da pronađe sestru, Kadmo sa svojom suprugom, Harmonijom kreće na put. Posećivao je mnoge gradove, a ostao je upamćen i po tome što je osnovao drevni grad Tebu, jer mu je tako ranije prorekla Pitija u čuvenom starogrčkom proročištu u Delfima.

U poodmaklim godinama je Kadmo bio osuđen zbog nekog greha iz mladosti. Kazna je bila proterivanje iz Tebe.

Tako su on i Harmonija stigli do zemlje Enhelejaca, koji su tada naseljavali ove krajeve i osnovali grad, današnju Budvu.

Ali to nije kraj legende..

Pomenuto pleme je znalo za proročanstvo da ako ne izaberu Kadma za vođu, neće uspeti da pobede Ilire. Zato su to odmah učinili, pa su nakon pobede nad Ilirima, zavladali celom oblašću.

Što se Kadma i Harmonije tiče, oni su ubili sina boga Aresa. Bogovi su ih zbog toga surovo kaznili i pretvorili ih u zmije. Opet po legendi, njihovi grobovi se nalaze na području Boke Kotorske, najverovatnije, a možda i u albanskom gradu Draču.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    2. jun 2020 | 21:06

    Samo da znate pošto živim Ođe (ovde) pravilno u montenegro (Srpska Zeta) bilo nekad, moram vam priznati da se sva kanalizacija uliva u more starim zardalim cevima! Te cevi su strašne u vodi

  • Predator

    2. jun 2020 | 21:04

    Živim u Budvi i grad je nikakav srbija ima 100 puta boljih mesta od butue (Budva) Butua stari naziv...očaj bila bukvalno groblje dok se nisu počeli raditi hoteli koje je tresozem (šala) porušio 1979

  • glavonja

    3. jun 2020 | 10:18

    Neka nima Budve nek zakite sa nom a mi letujmo kod nas i u nasim lepotama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA