Turističke agencije su počele s radom, a evo da li turisti masovno otkazuju svoja letovanja ili...

Kakvo je stanje sa uplaćenim aranžmanima za leto?

  • 4
Grčka, Turska, Italija, Crna Gora plaža, more letovanje Foto: Pixabay, Shutterstock

Informacije o obaveznim merama, koje će morati da ispoštuju turisti, stižu sa svih strana. Istinite ili ne, pokaže se vrlo brzo, ali je sigurno da će određene mere svakako morati da budu poštovane.

Najčešće se pominje obavezno socijalno distanciranje i na plažama, kao i eventualno testiranje, ali to sve zavisi od zemlje do zemlje.

Celokupna situacija je mnoge turiste zabrinula. Sa pravom, naravno. A mahom se u komentarima takvih postova na društvenim mrežama, mogu izdvijiti 3 osnovne grupe turista.

Ponašanje turista posle otvaranja granica

U prvu grupu spadaju oni, koje baš briga za sve te mere i koji jedva čekaju da se otvore granice, kako bi posetli izabrano letovalište. I ne zanima ih baš što su Italija i Španija, na primer zabeležile veliki broj smrtnih slučajeva. Uplatili su letovanje za te destinacije i imaju nameru da idu čim se za to budu stekli uslovi.

Zatim slede oni, koji apriori odbijaju ideju da u svetlu trenutnih okolnosti napuštaju zemlju. Suvišno je reći da se mišljenja onih iz prve grupe suprotstavljaju ovima iz druge, pa bude vrlo zanimljivo pratiti takvu prepisku. Sve dok je u granicama pristojnosti, naravno. Spremni su čak i da odustanu od povraćaja novca, mada se obično radije odlučuju za prihvatanje vaučera za letovanje naredne sezone.

Zatim su tu i oni turisti koji su obazrivi. Oni će pričekati da budu donete sve propisane mere, pa će onda i doneti odluku o tome da li će ići na letovanje ili ne.

Ipak, to je sve online i razlikuje se od stanja u praksi.

A kakvo je stanje u agencijama?

Želeći da dobijemo informaciju iz prve ruke, kontaktirali smo agenciju Ponte Travel i bili prijatno iznenađeni dobijenim informacija.

- U ovom trenutku većina putnika, njih oko 80% ostaje pri odluci u vezi sa destinacijama za koje su izvršili uplatu. Jedini koji, zapravo nemaju saznanja o tome da li će putovati ili ne, jesu turisti čije je putovanje bilo planirano za juni mesec. Upravo oni čekaju da dobiju informacije o datumima letenja, pa će shodno obavezama i terminima godišnjih odmora, tada i doneti konačnu odluku - kaže za "Telegraf" Ljubica Zarić.

Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa ovom temom, a što su osim gospođe Zarić, potvrdili i određeni pružaoci usluga privatnog smeštaja u Grčkoj, jeste da je primećen povećan broj novih upita.

Čini se da će ove godine, turisti ipak uživati u italijanskim, grčkim i turskim, ali i u španskim i drugim letovalištima koje su izabrali.

Šta vi kažete? Letovanje kao i ranije ili neka druga opcija?

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    1. jun 2020 | 18:56

    LETOVANJE KAO I RANIJE U SEPTEMBRU -GRCKA HANIOTI -DIVNA PLAZA I DIVNI MESTANI !!!

  • Bole

    2. jun 2020 | 06:06

    More je moda ili luksuz. Ima svugde sunca vode i vazduha Allooo......

  • Srbenda

    2. jun 2020 | 01:25

    Jul..kao i svake godine Spanija ostrvo los lavoros,divna voda nije slana!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA