≫ 

I Hrvatska ima svoj Mikonos: Na ovom ostrvu se okuplja svetski "krem de la krem"

Da li ste ga nekada posetili?

  • 25
hvar

Foto: Pixabay/ Dieter_G

Ako ste letovali u Hrvatskoj, a niste posetili jedno od najpopularnijih ostrva, onda se gotovo i ne računa da ste u toj zemlji letovali.

Šalu na stranu, ostrvo Hvar se sve češće pominje kao hrvatski Mikonos, te bi ga svakako trebalo upoznati.

Jedno od najlepših naselja na Paklenim ostrvima

 

Arhipelag koji se nalazi na području Srednje Dalmacije je poznat kao Paklena ostrva ili Pakleni otoci, a čini ga ukupno 20-ak ostrva.

Zanimljivo je pomenuti da naziv Pakleni otoci potiče od vrste borove smole, koju lokalno stanovništvo naziva paklini, a koja je korišćena prilikom premazivanja drvenih čamaca i brodova kao zaštita u prošlosti.

Ne bez razloga, grad Hvar važi za jedan od najlepših ne samo u tom arhipelagu, nego i u celoj Centralnoj Dalmaciji.

Mondensko letovalište u današnje vreme, koje je vrlo popularno među pripadnicima hrvatskoh, ali i svetskog džetseta, Hvar je prošlosti bio dom mnogih plemića.

Arhitektura glavnog grada i istoimenog ostrva je naročito interesantna. Osim kaštela Španjola, koji potiče iz 1551. godine, u njemu se nalazi i tvrđava, poznata kao Napoleonova, a koja datira iz 1806. godine. Svakako je arhitektura ostrva posebno zanimljiva, kao i brojne crkve, zatim palate i druge građevine.

I Hrvatska ima Mikonos

 

hvar

Foto: Pixabay/ Dieter_G

Jedno od ostrva sa najviše sunčanih dana na području celog Mediterana jeste i Hvar. Iako se u njegovoj blizini nalaze i ostrva Korčula i Brač, u poslednje vreme je baš to ostrvo okarakterisano kao mesto, na kome borave mnoge svetske zvezde.

Upravo zbog značajnog broja sunčanih dana u toku godine, Hvar se može smatrati poželjnom destinacijom u bilo koje vreme.

Najpre zbog smeštajnih objekata, koji su visoke kategorizacije i poznati po kvalitetu i odličnoj ponudi, a zatim i zbog činjenice da ga turisti iz celog sveta mogu posećivati tokom cele godine, te da se često na njemu mogu videti i svetske zvezde, Hvar je sa pravom nazvan hrvatskim Mikonosom.

Podrazumeva se da su u skladu sa tom atraktivnošću i formirane cene, tako da ovo trendi ostrvo svakako posećuju ljudi koji to sebi mogu da priušte.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ismail

    8. jun 2020 | 23:05

    Gluposti. Nisam u Hrvatsku hteo da idem ni kad je postojala SFRJ. Pre ću Babušnicu.

  • Brana

    8. jun 2020 | 21:59

    Dajte ne preterujte....hrvatski Mikonos!?!Jedino što mi je na hrvatskom primorju lepo jeste miris borova a toga ima i u Grckoj dok svega ostalog što ima Grcka u hrvatskoj ni od korova...

  • Zt

    8. jun 2020 | 22:49

    Dosadni ste sa hrvatskom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA