≫ 

Ono što je Paralija u Grčkoj, to je ovo letovalište za Crnu Goru: Da li smo ga neopravdano ocrnili?

Da je pretrpano turistima - jeste, ali da je ružno - nije

  • 2
Sutomore, Crna Gora Foto: Shutterstock

Sličnu sudbinu nekako dele crnogorsko letovalište Sutomore i grčko letovalište Paralija. Postoje turisti koji za ova dva letovališta navode da su među najneorganizovanijim, kao i da tamo idu samo ljudi koji imaju malo novca i slično.

Ali sigurno je da je to u ovom trenutku prilično daleko od istine.

Jedno od trenutno najbolje razvijenih letovališta na Barskoj rivijeri svakako je Sutomore. Osim što je poznato po dugoj peščanoj plaži, ovo crnogorsko letovalište je posebno atraktivno za mlade, jer u njemu postoje brojni kafići i noćni klubovi, u kojima je dobar provod zagarantovan.

Osnovne informacije o Sutomoru

Primetan je blag porast broja stanovnika u ovom gradskom naselju, koje teritorijalno pripada opštini Bar.

Na osnovu podataka iz popisa stanovništva, koji je sproveden 2011. godine se primećuje da je u Sutomoru živelo blizu 2000 ljudi. Međutim, neretko se događa da u toku sezone taj broj bude značajno uvećan, jer ipak, sviđalo se to nekome ili ne, Sutomore posećuju mnogi turisti.

Čak postoje informacije da oko 10.000 hiljada gostiju ima u Sutomoru na dnevnom nivou u toku avgusta meseca. Naročito je atraktivno ovo letovalište za mlađu populaciju, a primarno zato što su mnoge poznate estradne zvezde gosti u nekom od lokalnih kafića i klubova.

Teritorijalno se mesto deli praktično na tri dela i to na Polje, u kome žive mahom meštani, zatim na deo koji je poznat kao Spičansko polje i na obalu.

U Sutomoru postoji duga i prostrana plaža, kao i šetalište koje se proteže paralelno uz nju. Upravo na tom šetalištu se i nalazi veći broj kafića i ostalih ugostiteljskih objekata.

Letovanje u Sutomoru

Sutomore Sutomore / pixabay.com

Pored toga što ovo letovalište biraju prvenstveno mlađi gosti, najpre zbog sjajnog provoda po kome je poznato, ovde borave i turisti starijih generacija.

Mnogi od njih se sećaju i kada je Sutomore bilo jedno od omiljenih letovališta u Crnoj Gori za mnoge iz Srbije.

Svakako da je interesantno i zbog cena smeštaja, koje su među povoljnijima u Crnoj Gori.

Istorija Sutomora nas vraća u drugu polovinu 19. veka, kada su na području nekadašnjeg ribarskog naselja izgrađene prve kuće.

Iako je dugo važilo za neuređeno letovalište na crnogorskom primorju, mora se priznati da Sutomore danas izgleda potpuno drugačije.

Blizina Bara mu svakako daje na značaju, a ako se nađete u tom letovalištu, prošetajte put čuvene tvrđave Haj Nehaj, koja se nalazi u njegovoj blizini.

Video: Svi na more u Sutomore

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremcica

    9. jun 2020 | 13:37

    Sto jeste jeste u Sutomoru je sve dosta jeftinije a za provod je medju boljim mestima u CG.Bar je tako bilo kad sam bio 2010god

  • Живкони

    9. jun 2020 | 10:50

    Е кад би црна гора мало личила на Грчку и кад би милогорци барем мало били људи као што су Грци, где би им био крај!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA