≫ 

Turci neće tražiti PCR test srpskim turistima: Evo kako će odlučiti da li vas testiraju na koronu

Napredna tehnologija na aerodromima u Turskoj

  • 1
Turska termalne kamere foto: Instagram/goturkey

Turska je pandemiju korona virusa prebordila sa minimalnom štetom proizvodeći zdravstvenu opremu uključujući i respiratore, sa lokalnim i nacionalnim resursima, kao i efikasnom upotrebom snažne zdravstvene infrastrukture i kvalifikovanog kadra. Takođe, uvođenjem zdravstvenih sertifikata smatra se jednom od najsigurnijih zemalja za letovanje. 

Iako su nam prethodno iz Ministarstva turizma i kulture Republike Turske rekli da će ova zemlja tražiti PCR test za strane turiste, situacija je ipak drugačija.

Prvi čarter ka Turskoj iz Srbije kreće 5. jula, a testiranja zapravo neće ni biti već će putnike snimati termalne kamere na aerodromu.

- Kada se sleti na aerodrom vi hodate normalno, ali vas snimaju termalne kamere. Ako termalna kamera kojim slučajem zabeleži telesnu temperaturu iznad 38 stepeni u tom trenutku se osoba izdvaja sa strane i vodi na brzo testiranje. Rezultati testa se čekaju na samom aerodromu, a ukoliko je neko pozitivan, putnik se izdvaja i ide u svoj hotel zato što je svaki hotel obezbedio ceo sprat za Covid bolesne - za "Telegraf" kaže Mira Nikolić iz agencije "Big Blue".

Prema njenim rečima, putnici uglavnom ne odustaju od putovanja, a oni novoprijavljeni koji su rezervisali svoje putovanje posle 15. marta ne potpadaju pod Uredbu o putovanjima već im se u slučaju otkazivanja vraća novac po Opštim uslovima putovanja.

- Uredba se primenjuje za putnike koji su rezervisali svoje letovanje pre 15. marta tako da postoje dve mogućnosti - da uzmu zamenski vaučer koji mogu da iskoriste u narednih godinu dana ili da traže povraćaj novca koji će im biti isplaćen u prvih 14 dana 2022. godine - zaključuje naša sagovornica.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Go Turkey (@goturkey) on

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    2. jul 2020 | 14:55

    Svakog trenutaka neka nova upozorenja ili pravila,jednom normalnom gradjaninu vise nista nije jasno sta treba da uradi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA