≫ 

Možda nemaju puno obolelih, ali Crna Gora je definitivno pretrpela najveći udarac na turizam

Posebno bez turista iz Srbije

  • 6
Crna Gora, Savina

Foto: Pixabay

Mnoge je pogodila odluka zvanične Crne Gore da neće biti dozvoljen ulaz građanima Srbija. Bilo je tu mnogo ne tako lepih komentara, ali je činjenica da svaka država ima pravo da odluči kome će da dozvoli ulazak u zemlju, a kome ne.

Zvanično je od utorka 30. juna Crna Gora otvorila svoje granice za sve državljane zemalja Evropske unije. Takođe za njih ne važe nikakvi dodatni uslovi, a osim za građane Republike Srbije, granice Crne Gore su zatvorene i za građane Rusije, Severne Makedonije i Moldavije.

Tom prilikom je navedeno i da uz negativan PCR test na području Crne Gore mogu, pored ostalih ući i stanovnici Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, što je značajno uticalo na naročito negativno komentarisanje stanovnika Republike Srbije o ovoj temi.

Iako su se nadležni u ovoj zemlji trudili da predstave Crnu Goru kao destinaciju koja je gotovo bez prisustva korona virusa, vesti koje slušamo poslednjih dana im baš ne idu na ruku.

Nekako se sasvim logično nameće pitanje kako će se Crna Gora ove godine izboriti, te da li će se potruditi da svoje cene prilagodi novonastaloj situaciji ili ne?

Crna Gora u doba pandemije

 

Na zvaničnom sajtu Uprave za statistiku Crne Gore - Monstat je navedeno da je tokom maja 2020. godine zabeleženo samo 1.658 dolazaka, te da je ostvareno 5.622 turistička noćenja. Od tog broja, domaći turisti su ostvarili ukupno 1.417 dolazaka, odnosno 3.535 noćenja.

Kada su u pitanju strani turisti koji su tokom maja boravili u Crnoj Gori, zabeležen je 241 dolazak i ukupno 2.087 noćenja.

Poređenja radi, u istom periodu prošle godine je zabeleženo 125.492 dolazaka u kolektivnom smeštaju i ukupno 411.359 noćenja turista.

Sve to ukazuje na značajan pad u ovoj grani industrije.

Budva, Stari grad, Gimnastičarka

Budva / Foto: Pixabay

Osim domaćih gostiju, koji u ovom trenutku jesu najbrojniji, Crnu Goru posećuju i turisti iz regiona, doduše u manjem broju.

Ipak, crnogorski hotelijeri i ugostitelji se nadaju da će snižavanjem cena u određenoj meri uspeti da koliko-toliko ovu sezonu oporave.

Konkretno, Hotelsko-turističko preduzeće Budvanska rivijera je nedavno najavilo najnoviju kampanju, u okviru koje će ponuditi i značajno niže cene, te mogućnost plaćanja letovanja na određeni broj mesečnih rata.

Činjenica da srpski turisti nemaju još uvek pravo da posete neko od crnogorskih letovališta značajno utiče i na broj poseta ovoj zemlji.

I dalje nije poznato da li će i kada Crna Gora otvoriti granice za državljane naše zemlje.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan M

    7. jul 2020 | 10:36

    Milov problem. To se nas u Srbiji uopšte ne tiče.

  • Hh

    7. jul 2020 | 10:32

    I od tih cifara je pola radnika gradjevinara sa Kosova i Albanije smešteno kao turisti jer jedni imaju boravišne dozvole kao turisti turističke dozvole

  • Nbg

    7. jul 2020 | 11:06

    Evo suzu sam pustio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA