≫ 

Legenda o nastanku najlepšeg crnogorskog ostrva: Da li znate kako ga pravi Budvani zovu?

Znate li gde se nalazi Školj?

  • 2
Budva, Školj, Havaji

foto: pixabay.com

Ako ste ikada letovali u Crnoj Gori, na Budvanskoj rivijeri, nema sumnje da ste čuli za Havaje. Neobičan naziv za ovu zemlju, mora se priznati.

U pitanju je, zapravo ostrvo koje se u južnom delu Jadrana smatra najvećim, a koje je proslavio restoran nazvan Havaji, koji se tu nalazio.

Zapravo je to ostrvo Sveti Nikola, a meštani Budve i okoline ga znaju kao Školj.

Legende o nastanku Školja

 

Priča o ostrvu Sveti Nikola je vezana za priču o srpskom prosvetitelju Svetom Savi i njegovom boravku na tom području, u prvoj polovini 13. veka.

Naime, zabeleženo je da je on upravo odatle krenuo put Palestine i to 1229. i 1234. godine.

Tokom jednog od tih putovanja je to područje zadesilo veliko nevreme. Brod kojim je trebalo Sveti Sava da putuje se nalazio baš u blizini Školja, gde je trebalo da pričeka da nevreme prestane. A legenda dalje navodi da je Sveti Sava pažljivo čekao na obali da brod stigne do njega, te da bi mu vreme brže prošlo, on je bacao u vodu kamenčiće.

Kažu da su upravo ti kamenčići poslužili za stvaranje staze do ostrva Sveti Nikola, koja je pomogla njegovim pratiocima da odu do broda.

Atrakcija Budvanske rivijere 

 

Budva, Školj, Havaji

foto: pixabay.com

Meštani Budve, kao i njene okoline ovo ostrvo ne znaju ni kao Havaji ni kao ostrvo Sveti Nikola, već kao Školj.

Na njemu se nalazi crkva koja je posvećena zaštitniku moreplovaca, Svetom Nikoli, pa otuda i naziv ostrva.

Sa Budvom je Školj povezan sprudom, koji se naziva Tunja. Ukoliko je nizak vodostaj, taj peščani sprud se spusti na samo oko pola metra visine, što biva posebno zanimljivo. Inače se do ostrva stiže samo morskim putem u normalnim uslovima.

Na njemu postoji nekoliko plaža, a upravo se ostrvo Havaji karakteriše kao primer prave divlje lepote crnogorskog primorja.

Često turisti koji letuju u Budvi koriste priliku da posete ovo ostrvo tokom organizovanih izleta.

Zanimljivosti o crnogorskim Havajima 

 

Budva, Školj, Havaji

foto: pixabay.com

Postoji predanje da su crkvicu Sveti Nikola, koja se nalazi na Školju podigli još krajem 11. veka krstaši. Prema toj legendi je među njima zavladala kuga, koja je odnela nekoliko života. Svi oni koji su preživeli su u znak zahvalnosti podigli crkvu, a oko nje su sahranili preminule ratnike.

Kada je Crnu Goru 1979. godine potresao zemljotres, crkva posvećena Svetom Nikoli je razrušena. Vrlo brzo posle toga je obnovljena.

Pored toga što je ostrvo Školj samo po sebi atraktivno, još je zanimljivije pomenuti i da su ranije na njemu živeli šumski zečevi, mufloni i fazani, ali i jeleni lopatari, koji su bili doneti sa Briona, u Hrvatskoj.

Danas se te životinje ne mogu više videti, a prvenstveno se smatra da je to zbog krivolova, koje ovde bio zastupljen prethodnih godina.

Da li ste vi imali prilike da uživate u lepotama Školja?

 

Video: Spektakularan spot koji na najbolji mogući način predstavlja CG kao covid-free destinaciju

 

 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    11. jul 2020 | 20:15

    Divan tekst! Znaci u tome je kvaka, to je srpsko ostrvo! Sveti sava, prosto mu bilo, da je imao tri aviona i dva kruzera, tesko da bi obisao sve obisao sto mu se pripisuje.. legenda kaze da je bio na mesecu prije rusa, a amerikanci nisu nilad ni bili

  • Vladan

    12. jul 2020 | 01:34

    Nije zemljotres porusio crkvu nego komunisti . Pitajte monahe iz manastira Podmaine .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA